Focare seminee

Radiație
sau Convecție?

Cum produce confort raditia de caldura? Incalzirea prin radiatie asigura transferul de caldura de la soba/semineu catre zonele reci ale incaperii. O soba ce radiaza caldura va incalzi o singura camera, uniform, incepand de la podea pana la tavan, inclusiv obiectele de mobilier.

Spre deosebire de radiatie, convectia sustine mai putin incalzirea obiectelor din incapere. Aceasta este incalzeste aerul in circulatie dintre doua suprafete.

Aerul rece din incapere este “tras” sub focar, incalzit, apoi este impins catre tavan dupa care este impins in jos de un alt strat mai putin cald. Convectia (in cazul sobelor) creeaza o diferenta mai mare intre temperatura tavanului in comparatie cu cea a podelei. Convectia este folosita mai mult pentru camerele care nu au pereti termorezistenti, directionand si circuland caldura catre tavan si podea, cu strat de aer suplimentar , mai putin cald.

Necesar termic

Scopul unui focar semineu este acela de a incalzi eficient locuintele sau anumite incaperi din acestea. Alegerea focarului potrivit se face in functie de mai multi parametri, dar mai ales tinand cont de dimensiunile spatiului ce trebuie sustinut termic.

Semineul este si trebuie vazut ca sursa alternativa de caldura a casei, intrucat acest sistem Sursa nu depinde de alimentarea cu electricitate sau gaz natural. La fel ca orice sistem de incalzire, semineele sunt construite pentru a degaja caldura si a mentine o temperatura potrivita.

Cum alegem focarul semineului?

Semineele pe lemn se impart in doua mari categorii: seminee cu vatra inchisa/cu geam si seminee cu vatra deschisa. Cele cu vatra inchisa sau cu geam fac parte dintr-o categorie foarte vasta si complexa, pe care o puteti descoperi in cadrul Seminee Expert.

Focare din fonta: acestea sunt considerate deja focare traditionale, in general garantate 5-7 ani de catre producatori, cu randament cuprins intre 60% si 75%, fara postcombustie (gazeificare), dezvolta temperaturi de cca 450 grade in interior si peste 300 grade pe evacuare si, de multe ori, nu au posibilitatea arderii “non-stop” sau “feu continu” (cum spun francezii care le-au si implementat in urma cu 20-30 ani la nivel european).

Focare din fonta placate la interior cu termota sau cu fonta dubla: aceste focare au o constructie robusta si degaja un nivel minim de noxe, fiind considerate Seminee Eco sau Bio. Semineele din aceasta categorie au un randament de peste 82%-85%, autonomie de pana la 10 ore si sunt garantate 7-10 ani. Temperatura dezvoltata la interior depaseste 600-700 grade, iar temperatura la evacuare nu depaseste 230-270 grade.

Cât costă
un focar?

Costurile focarelor din gama Seminee Expert sunt cuprinse intre 500 euro si 5000 euro, in functie de dimensiuni, tipul arderii, eficienta, accesorizari si materialele din care sunt fabricate. Consideram semineele cu costuri sub 800-900 euro seminee doar cu rol de design, mai putin ca surse principale sau alternative de caldura. Semineele de calitate, semineele ficiente  au focare placate la interior, dezvolta fenomenul de postcombustie si ardere curata, au cosum de lemn de 2/3,5 kg lemn la o alimentare si necesita un maxima de 3/4 alimentari pe zi, au eficienta de peste 80% si autonomie de pana la 8-10 ore.

Focarele, indiferent de tipul acestora, pot avea geam frontal - Seminee cu geam drept, geam frontal si lateral-Seminee laterale, geam pe semitorund-Seminee panoramice, cu fata dubla-Seminee tip tunel, sau seminee cu 3 geamuri-Seminee Speciale. Seminee Expert lucreaza cu producatori ce pot executa si seminee la comanda, la dimensiunile impuse de stilul arhitectural si spatiul alocat acestuia. Gama Seminee Expert contine peste 250 de modele de focare.

Cerere de
ofertă

Alege modelul preferat de șemineu și completează formularul de contact. Odată înscrisă cererea de ofertă, un reprezentant Șeminee Expert va prelua comanda și vei fi contactat pentru consultanță specializată pentru a determina condițiile tehnice pentru a beneficia de confortul unui șemineu la tine acasă.