Sfaturi utile - Seminee Expert

Sfaturi utile

Combustibil
recomandat

Combustibil recomandat - lemne cu lungime de 45 cm si diametru de aproximativ 6-8 cm.

Pentru un randament optim este indicată utilizarea lemnului foios: stejar, fag, lemn uscat, cu umiditate maxima de 22%. Lemnele trebuie sa fie depozitate in loc uscat timp de 1 an. Daca sunt folosite lemne cu umiditate peste normalul recomandat, vor exista depuneri mari pe cosul de fum iar randamentul focarului va scadea.

Este recomandat ca in apropierea semineului si cosului de fum sa nu avem amplasate materiale combustibile (ex: lemn, hartie, solutii inflamabile)!

Exploatare
focare

Focarul este conceput numai pentru arderea lemnului.

Se interzice folosirea carbunilor, petrolului, benzenului, anvelopelor pentru automobile sau alte materiale care pot lua foc usor.

Nu este permis sa ardeti reziduri de gospodarie, plastic, sticle, tesaturi ce dauneaza mediului inconjurator si creeaza riscuri de incendii datorita murdaririi si blocarii cosului.

Nu se recomandă nici folosirea bricheților din comert, de cele mai multe ori aceștia sunt produși din rășinoase și folosesc lianți ce pot distruge focarul și coșul de fum din cauza depunerilor excesive.

Aprinderea
focului

La aprinderea initiala evitati folosirea hartiei sau cartonului. Cel mai bun rezultat il veti obtine cu brichete pentru aprins gratarul, care se aseaza pe gratarul focarului.

Deasupra asezati lemne uscate, taiate marunt - lemn de pin, brad sau plop. La sfarsit puneti crengi mari sau lemne cu diametru cca. 3-5 cm. Aprindeti brichetele, lasati usa semineului putin crapata pana arde primul rand de lemne si semineul impreuna cu cosul de fum sa se amorseze. In cazurile in care aprinderea focului este dificila, lasati usa sau fereastra camerei usor deschisa pentru scurt timp. Cand focul se aprinde bine, alimentati cu 3-5 kg lemn (sau greutatea specificata de producator).

Va sfatuim sa asteptati pana cand lemnele au luat foc puternic si abia dupa aceea sa inchideti usa semineul. Functionarea semineului depinde foarte mult de conditiile atmosferice.

Este recomandată oxigenarea încăperii prin deschiderea unei ferestre la aprinderea folcului.

Niciodata nu folositi benzina, alcool sau alte produse similare la aprinderea sau reglarea focului

Alimentarea
și puterea

Caldura emisa de semineu depinde de cantitatea lemnelor si calitatea lemnelor cu care este alimentat, dar si de tipul lemnelor si umiditatea acestora.

Pentru a obtine un foc mai puternic folositi lemne cu diametru mai mic, dar mai multe bucati, ex: 6 pana la 8 lemne cu diametru 6 cm puse pe o cantitate mare de jar.

Pentru incalzire pe termen mai lung folositi lemne cu diametru mai mare, ex. 3 bucati cu diametru 10 - 12 cm, puse deasupra unei cantitati medii de jar.

Măsuri de precauție
la alimentare

In momentul in care doriti sa alimentati cu lemn, este recomandat ca usa semineului sa se deschida treptat pana in momentul in care se realizeaza egalizarea presiunilor. Se recomanda alimentarea doar cand nu mai exista flacara la interior.

Nu folositi niciodata apa pentru stingerea focului!
Nu amplasati in apropierea semineului materiale combustibile, ex: lemn, hartie, solutii inflamabile!

Întreținerea
semineelor

Pe parcursul anului trebuie efectuate doua curatari mecanice ale cosului de fum si semineului, prima in timpulul sezonului de incalzire, a doua dupa terminarea sezonului. Aceste curatari sunt necesare pentru controlul efectiv al starii intregului sistem.

Deflectorul focarului trebuie indepartat si curatat de funingine. Se vor verifica partile diferite al semineului si daca este necesar cele stricate vor fi inlocuite.

Seminee Expert nu recomanda curatarea si verificarea semineului si cosului de fum de catre personal care nu este calificat si certificat pentru astfel de operatiune. Curatarea cosului de fum trebuie efectuata conform normelor, doar cu materiale profesionale, de catre un cosar autorizat.

Pentru curățarea coșului de fum, Seminee Expert recomanda cosarii A.S.F.O.C.H.

Nu aruncati jarul neglijent, pentru a evita declansarea incendiilor folositi numai vase si ustensile din metal.
Este interzisa folosirea semineului in cazurile in care sunt constatate neregularitati. Acestea trebuiesc indepartate inainte de punerea in functiune al semineului.

Curățarea geamului
șemineului sau sobei

Geamul semineului sau sobei se va curata doar atunci cand este perfect racit.
Geamurile focarelor comercializate de Seminee Expert nu necesita folosirea solutiilor din comert, de cele mai multe ori acestea matuiesc si distrug lacului geamului. Focarele Seminee Expert dezvolta fenomenul de "clean combustion" (ardere curata).

Este necesara alimentarea cu lemn uscat pentru autocuratare. In cazul in care lemnul folosit este excesiv de ud si murdareste geamul, atunci se recomanda folosirea unei carpe umede, imbibata usor in cenusa din focar.

Accesoriile sau partile de alama trebuiesc curatate periodic cu detergent special pentru alama si cupru.

La semineele Nordpeis-Norvegia, datorita temperaturilor ridicate din interior, dar si a circulatiei aerului cald, geamul se autoacurata –Clean Combustion.

Daca sticla se sparge din cauza unui viciu din fabricatie, acesta se inlocuieste in garantie, fara cost suplimentar.

Pentru intretinerea accesoriilor, nu folositi detergenti pentru sticla.

Ce fel de lemne
trebuiesc folosite?

Lemnul dur, foios: stejar, carpen, castan, fag, frasin, nuc, pomi fructiferi.

Acesta reprezinta material de ardere de calitate superioara, ce da mai multa caldura, un timp mai indelungat comparativ cu lemnul de conifere. Indicele de umiditate este extrem de important deoarece el influenteaza direct continutul de energie.

Diferenta intre energia care poate fi obtinuta de un lemn uscat gata de folosire cu continut de umiditate mai putin de 20% in raport cu masa bruta si un lemn proaspat taiat, continut de umiditate 45% in raport cu masa bruta, este de doua ori mai mica! De asemenea, trebuie luat la cunostinta ca folosirea lemnelor umede conduce la cresterea emisiilor poluante.

Pe scurt: lemnul bun pentru ardere este un lemn "curat" si uscat.

Cum functionează
sticla pirolitica?

Sticla pirolitica reprezinta sticla ceramica prelucrata in asa fel incat sa nu retina murdaria. Pe partea exterioara a acestei sticle se aplica un strat foarte subtire si invizibil de oxid metalic. Iradierea aparuta dupa ardere, reflecta asupra aceastei parti si provoaca ridicarea temperaturii sticlei, ceea ce are ca rezultat piroliza funinginilor din partea interioara. Partea interioara a sticlei poate fi curatata cu detergenti speciali pentru focare.

Focarele Nordpeis nu au sticla pirolitica, acestea folosesc o sticla ceramica, sticla ce este tratata cu un lac special, rezistenta la temperaturi mult mai mari in comparatie cu cele pirolitice.

Dezavantajul termosemineelor este faptul ca acesta sunt surse de caldura ce depind de curentul electric, nu sunt surse alternative de caldura.

În nici un caz nu trebuie folositi detergenti cu substante corozive sau abrazive. Continutul de sulf din acestea poate dauna transparentei sticlei. De asemenea, nu trebuie folosit combustibil cu continut de sulf pentru aprinderea focului. Verificati continutul materialelor folosite pentru aprinderea focului inainte de folosirea lor.

Întrebări
frecvente

Am dori sa va rugam sa vizitati biroul nostru din Strada Petrache Poenaru Nr2 Sector 5 BUCURESTI.

Acolo va veti face cunoscut cu gama completa de focare, pe care le importam direct. Va aratam si poze din catalogul nostru . In cazul in care sunteti interesat, un specialist din echipa noastra va vizita locuinta sau biroul Dvs. si va lua masuri si alte detalii tehnice absolut gratis.

Aceasta intrebare are un raspuns relativ. Pretul depinde de modelul focarului , inaltimea si tipul cosului de fum dar si de partea decorativa aleasa.

Montajul unui semineu standard se poate realiza in maxim 2 zile.

Pretul placarii depinde si el de modelul, suprafata dar si de materialul ales.

Focarele comercializate de catre Seminee Expert au garantie cuprinsa intre 5 si 10 ani. In cazul in care veti exploata un semineu corect, viata lui devine mult mai lunga.

Priza de aer proaspat este acel element de la baza semineului, care conecteaza focarul cu exteriorul cladirii. In proportie de 95%,toate focare au adaptata la partea de jos priza de aer.

Aceasta trebuie conectata cu o tubulatura flexibila sau fixa la exteriorul cladirii.

Priza de aer are un rol destul de important in ceea ce priveste functionarea semineului. Se recomanda a fi montata pentru a nu consuma oxigenul din casa in timpul arderii.

Sticla folosita la forcarele importate de societatea noastra sunt examinate in conditii de laborator la temperaturi de peste 800 de grade. In cazul in care acestea sunt folosite conform instructiunilor nu vor aparea fisuri. Totusi daca acestea apar, cauza va fi datorata unei lovituri mecanice si in acest caz compania noastra nu este responsabila.

Daca sticla se sparge din cauza unui viciu din fabricatie, acesta se inlocuieste in garantie, fara cost suplimentar.

Cosurile de fum recomandate de catre departhermenul tehnic Seminee Expert sunt ceramice: Tona-Germania si din inox :Metaloterm Eontop-Olanda.

Toate cosurile de fum trebuie sa fie in conformitate cu regimul de inaltimi in vigoare. Exista si cazuri care fac exceptie, dar solutiile sunt oferite de catre departamentul nostru tehnic/per caz.

Diametrul interior difera in functie de inaltimea utila a sistemului de evacuare, de inaltimea utila a cosului de fum, dar si de secificatiile fiecarui producator de seminee sau cazane.

Am invatat de-a lungul timpul ca trebuie sa fim buni in domeniul in care activam.

Nimic nu “merge si asa”! Echipa Tehnica Seminee Expert a participat la foarte multe scolarizari si pregatiri la producatorii cu care colaboareaza, producatori care testeaza focarele produse in cele mai exigente centre din Europa.

Focarele sunt recomandate in functie de spatiul pe care il doriti incalzit, nici mai mult, nici mai putin. Ideea unui semineu nu este sa creeze disconfort termic, ci sa sustina termic supraata in care este amplasat.

Noi privim semineu ca pe o sursa alternativa de caldura, o sursa independenta, care nu depinde de curent electric sau de gaz si care sustine termic suprafata in care este amplasat.

De obicei, fiecare producator are recomandari cu privire la kg lemn/ora. Dar, nu trebuie sa uitam ca un kg lemn contine 4 kw, in functie de tipul arderii, umiditate, acesta dezvolta un maxim 3,4-3,6kw.

Oferim servicii de inspectare si curatare a cosurilor de fum folosind echipamente moderne si personal autorizat.

De ce aceasta intrebare? Pentru ca desi un termosemineu este acelasi lucru cu un semineu tip centrala, ambele denumiri sunt folosite de cei care doresc un semineu care sa produca agent termic si apa calda menajera.

Acestea au rolul sa incalzeasca apa din rezervorul de la partea superioara a focarului si sa o distribuie in toata casa cu ajutorul unor pompe si automatizari.

Pentru cresterea autonomiei se recomanda instalarea unui puffer in camera tehnica.

Dezavantajul termosemineelor este faptul ca acesta sunt surse de caldura ce depind de curentul electric, nu sunt surse alternative de caldura.

Acest raspuns este relativ. Este foarte importanta izolatia casei cat si tamplaria.

Din experienta noastra, in cazul in care casa are incalzire pe curent sau gaz, costul lunar scade la jumatate daca se foloseste un semineu pe lemn de calitate. Nu toate semineele sunt de calitate.