Cum sa alegem o pompa de caldura ? - Seminee Expert

Cum sa alegem o pompa de caldura ?

Cum sa alegem o pompa de caldura ?

Cum sa alegem o pompa de caldura ?

Publicat de Mugur Mazilu13.07.2023

Una din zicalele care sintetizeaza intelepciunea colectiva a poporului roman este “ Gospodarul isi face iarna car si vara sanie !”

Daca ar fi sa ne raportam la finantele familiei, asta ar insemna sa punem ceva bani deoparte in perioadele bune, adica ceea ce acelasi popor roman spune in intelepciune sa : “bani albi pentru zile negre”..

Daca ar fi sa ne raportam la politica, domeniul in care suntem cu totii experti, asta ar insemna ca cei care ne conduc sa adopte masuri anticiclice, nu pro-ciclice ca in ultimii 25 de ani…

Dar sa ne intoarcem la oile noastre. Suntem in mijlocul verii, si daca am vrea sa fim gospodari, ar trebui sa ne gandim cum sa ne incalzim la iarna !

Tavalugul de scumpiri experimentat de fiecare dintre noi in ultimii doi ani a schimbat , poate definitiv, perceptia despre mijloacele de incalzire traditionale si ne-a impins, dureros, sa ne preocupam de eficienta si costul acestora cum n-am mai facut-o pana acum , cautand modalitati noi de a ne asigura confortul.

Astfel  au intrat in atentia noastra pompele de caldura, una din solutiile ‘moderne’ pentru rezolvarea nevoilor caminelor noastre. Am pus ghilimele pentru ca in Asia pompele de caldura sunt utilizate pe scara larga de zeci de ani si asta a produs avansuri tehnologice notabile.

Suntem la curent cu toate noutatile si organizam scolarizari si traininguri la fabrica Defro-Polonia. Alaturi de toti partenerii din Romania, Seminee Expert se asigura ca toate produsele implementate sunt de cea mai buna calitate, se asigura ca vor fi dimensionate si montate doar de echipe pregatite tehnic in cel mai atent detaliu.

Dar cum sa alegem pompa de caldura potrivita pentru noi?

Primul pas este stabilirea corecta a necesarului termic. Adica a cantitatii de caldura pe care orice casa o pierde in sezonul rece si care trebuie injectata in interior pentru a mentine o anumita temperatura dorita . Aici este recomandat sa apelam la serviciile unui specialist pentru ca abordarea ‘dupa ureche’ ofera de cele mai multe ori solutii de aceeasi calitate.

Odata  ce cunoastem acest necesar putem cauta o pompa de caldura capabila sa dezvolte puterea calorica de care avem nevoie. Dar ce fel de pompa?

In functie de mediul din care extrag energia termica folosita pentru incalzirea casei pompele de caldura sunt clasificate in pompe apa-apa, pompe sol-apa sau pompe aer-apa.

Pompele apa-apa ofera un randament ridicat si relativ constant, dar au nevoie  fie de prezenta unei panze freatice de debit mare, fie de prezenta unui corp de apa  de suprafata suficient de mare  -conditii pe care nu orice teren le poate satisface.

Pompele sol-apa ofera un randament bun, dar mai mic decat cele apa-apa. Ele au nevoie fie de suprafete mari de teren neocupat de cladiri, fie de efectuarea unor foraje de adancime relativ mare, iar acestea sunt  costisitoare.

Pompele aer-apa ofera un randament bun dar mai putin constant decat suratele lor, evident datorita temperaturii variabile a aerului inconjurator. Ele  pot fi insa instalate in orice casa, chiar si la apartament, cu costuri semnificativ mai mici. De aceea acest tip de pompe a inregistrat cele mai mari avansuri tehnologice si rata cea mai ridicata de penetrare in piata .

Fiecare dintre noi are propriul set de criterii a caror satisfacere o urmarim cand facem o achizitie, si la fel se intampla si pentru pompele de caldura.

Unii dintre noi cauta pompele cele mai ecologice, pentru ca sunt constienti de implicatiile folosirii unor agenti refrigeranti nocivi pentru atmosfera. De aceea , Seminee Expert promoveaza pompele Defro, care folosesc agentul R 290-adica propan .Acesta are un potential de gaz cu efect de sera  de numai 3 unitati! Pentru binecunoscutul freon, acest potential este de peste 2000, in timp ce pentru refrigerantul sintetic de ultima generatie R32 aceasta valoare este de 675.

Altii cauta pompele de caldura cele mai eficiente. Parametrul COP- Coeficientul de Performanta – arata , in sinteza, cata energie termica poate genera o pompa prin consumul unui kilowatt de energie electrica.Pentru pompele Defro pe care Seminee Expert le promoveaza acesta are o valoare de 4.8 ! Adica produce de mai mult de  4 ori mai multa energie termica decat energia electrica consumata !

Trebuie spus ca pentru pompele de caldura aer-apa COP este variabil, evident in functie de temperatura ambianta. De aceea, pentru a putea fi comparate, toate pompele aer-apa sunt masurate in conditii identice de temperatura exterioara si livrand agent termic de aceeasi temperatura. Astfel , acest COP de 4,8 este obtinut la o temperatura exterioara de 7 grade Celsius in conditiile in care pompa produce apa calda la 35 grade Celsius, si se noteaza : A7/W35 .

Unii dintre noi preferam sa fim realisti : in prezenta unui aer foarte rece pompa de caldura trebuie sa lucreze mai mult. De aceea Seminee Expert promoveaza pompele Defro : datorita proprietatilor termodinamice exceptionale ale agentului frigorific folosit- R 290- propan- desigur, aparatul ramane eficient si la extreme- produce apa calda necesara si dincolo de -15 grade Celsius cu un COP de 3.0 , sau poate furniza apa rece necesara pentru racirea casei pe timp de vara si la +35 grade Celsius , cu un EER de 3.62 !( EER este echivalentul COP pentru pompa in regim de racire).

Tot din cauza realismului de care nu putem scapa, unii dintre noi care stim ca nu dorim sau nu putem sa renuntam la calorifere vom intelege ca ar fi mai potrivit sa instalam un termosemineu. Iar daca din comoditate sau lipsa de timp nu dorim pana la urma sa punem nimic pe foc, atunci ne vom asuma faptul ca pompa de caldura este cu atat mai eficienta cu cat temperatura agentului termic livrat este mai joasa, asa ca vom face eforturi pentru a schimba totusi caloriferele si a instala incalzire in pardoseala.

Foarte multi dintre noi au pretentia ca aparatul achizitionat sa fie cat mai fiabil si mai rezistent. Inima pompelor Defro este un compresor Copeland( unul dintre liderii mondiali in domeniu) special conceput pentru ciclul termodinamic al propanului. Functionarea acestuia este descrisa astfel de catre producator:  “ It’s for life ! “ . Nu mai sunt multe de spus in aceasta privinta. Poate doar ca si calitatea restului componentelor, produse toate in UE, este la acelasi nivel.

Unii dintre noi avem, dupa obtinerea unei certitudini in privinta performantelor, preocuparea ca functionarea pompei cumparate sa fie cat mai discreta si silentioasa. Clientii nostri care au achizitionat pompe de caldura Defro spun ,intr-un fel sau altul, acelasi lucru : ‘Nici nu stiu cand merge!’ Si cu totii stau bine la capitolul acuitate auditiva…

Cei mai multi dintre noi am devenit pretentiosi in privinta modului de operare al aparatelor din casa- ne place sa le avem cumva instalate pe telefon, sa vedem oricand parametrii si functiile importante si mai ales sa putem face asta cand nu santem acasa. Si din acest punct de vedere pompele de caldura Defro sunt perfect echipate- controllerul intuitiv si modern  ne poate insoti oriunde prin aplicatia de pe telefon si vorbeste nu numai limba noastra, dar si pe cea a celorlalte instalatii din casa- ventilatie cu recuperare de caldura, centrale cu diversi combustibili, pompe de circulatie, etc- evident daca sunt toate Defro.

De fapt, recitind tot ce am scris,ajung la o concluzie inevitabila: tot articolul acesta este despre pompele de caldura Defro- pentru ca indiferent de criteriul analizat, acestea raspund pe deplin oricaruia dintre ele !

Exact acesta este motivul pentru care noi, Seminee Expert ,am decis sa promovam pompele de caldura Defro: si anume ca suntem pe deplin convinsi ca ele sunt printre cele mai bune de pe piata noastra , si isi merita cu prisosinta numele: Premium !

 

 

 

 

 

 

Alte articole de blog