Cum ne asiguram daca o pompa de caldura este de calitate sau nu? - Seminee Expert

Cum ne asiguram daca o pompa de caldura este de calitate sau nu?

Cum ne asiguram daca o pompa de caldura este de calitate sau nu?

Cum ne asiguram daca o pompa de caldura este de calitate sau nu?

Publicat de Mugur Mazilu22.11.2023

In articolele precedente am discutat despre avantajele folosirii unui set de criterii pentru a putea compara ofertele de pompe de caldura existente in piata si a putea alege cea mai buna alternativa fara dureri de cap. Aceste criteriii erau :

 1. Performanta
 2. Consum redus de energie electrica
 3. Calitate in constructie
 4. Confort in utilizare
 5. Pret corect

Asadar, dupa ce am vorbit despre primele doua criterii , astazi e randul celui de-al treilea- Calitatea

 

Cu totii ne-am dori sa avem cea mai buna pompa de caldura din piata .Dar ce inseamna ‘cea mai buna’?

Evident, aceasta pompa ar trebui  sa aiba note maxime la primele doua criterii despre care am discutat- performanta in sine si consumul redus de energie electrica.

Ideal ar fi apoi ca aceste caracteristici sa poata fi mentinute o perioada cat mai indelungata.Si astfel ajungem la concluzia ca fiabilitatea este o trasatura esentiala a unei pompe de calitate.

Fiabilitatea poate fi descrisa ca si capacitatea unui sistem de a mentine in timp desfasurarea unor procese la parametri constanti doriti . Iar aceasta nu poate fi obtinuta decat daca acel sistem a beneficiat de doua activitati esentiale:

 • O conceptie si o proiectare de calitate
 • O constructie de aceeasi calitate

O pompa de caldura nu poate fi buna din intamplare- e necesar ca cei care au conceput-o sa analizeze fiecare aspect esential al functionarii acesteia si sa gaseasca solutii tehnice care sa garanteze atingerea parametrilor doriti si capacitatea de a-I mentine o perioada indelungata.

Am vazut in articolele precedente care sunt aspectele esentiale in functionare unei pompe de caldura:

 • Procesele de evaporare si condensare ale agentului refrigerant folosit- schimbatoarele de caldura folosite trebuie sa fie cat mai mari, pentru a putea oferi o suprafata de schimb cat mai mare
 • Procesul de comprimare al acelui agent-compresorul trebuie sa fie unul dezvoltat anume pentru proprietatile termo-dinamice ale agentului refrigerant folosit
 • Tipul si caracteristicile agentului refrigerant folosit- alegerea refrigerantului este in esenta cea mai importanta decizie in conceptia unei pompe de caldura- aceasta deoarece citind cele doua paragrafe de mai sus intelegem ca tipul de refrigerant ales determina calitatile necesare a fi ulterior obtinute pentru evaporator, condensator si compresor.

 

Aceasta e teoria . Dar in practica ? Exista astfel de pompe perfect concepute ? Daca analizam din acest punct de vedere pompele de caldura DHP Premium produse de Defro, putem intelege urmatoarele:

 • Atat evaporatorul cat si condensatorul au fost gandite din start cu dimensiuni impresionante , iar observandu-le in functionare intelegem ca si conceptia modului de ventilare fortata a evaporatorului este perfecta- debitul curentului de aer este constant pe toata suprafata dreptunghiulara a evaporatorului, desi ventilatorul are , evident, o elice de contur rotund  .Procedand astfel, producatorul a putut realiza o pompa monobloc- la fel de buna ca una split, dar beneficiind de toate avantajele descrise in articolele precedente.
 • Compresorul este conceput exact pentru parametrii termodinamici ai izopropanului- R 290. Aceasta garanteaza o functionare ‘linistita’ , stabila, pentru orice interval de timp in care compresorul trebuie sa depuna lucru mecanic.
 • Intreaga pompa de caldura a fost conceputa de la inceput pentru a functiona cat mai economic , folosind refrigerantul R 290- cel mai avansat si mai puternic refrigerant existent la ora actuala in piata.

Astfel, putem spune ca pompele de caldura Defro DHP Premium  sunt un exemplu de pompa perfect concepute , astfel incat fiecare aspect esential al functionarii primeste o rezolvare optima.

 

Calitatea conceptiei este ,desigur , esentiala pentru a atinge un nivel inalt de calitate al unui produs.Dar ea in sine nu este suficienta, este nevoie si de o obtinerea unei calitati a constructiei de acelasi nivel.

Cum putem observa daca constructia unei pompe este intr-adevar de calitate?

Aici vom constata ca , din pacate, simpla comparare on-line a unor produse nu mai este de ajuns.

Aceasta pentru ca dincolo de descriptivul de materiale folosite, metodele de fabricatie au un rol foarte important si calitatea lor poate fi constatata cel mai bine prin observare directa, vizuala si tactila.

Materialele trebuie sa fie de calitate, prelucrarile la fel, finisajul la fel, iar rezultatul trebuie sa fie un produs pe care un client il percepe ca bine facut, curat si ingrijit in executie, adecvat in proportii, avand un aspect tehnic, ordonat, care sa convinga prin simpla observare .

Am folosit expresia “ il percepe” pentru ca aceasta este o activitate profund subiectiva- fiecare dintre noi vedem aceeasi realitate diferit- iar asta inseamna ca dincolo de diferentele de perceptie individuale inerente, toate aspectele productiei unei pompe de caldura- de la conceptie la ambalaj si ulterior usurinta montajului- toate trebuie sa convinga un numar cat mai mare de clienti asupra calitatii acelui produs.

Iar asta nu e posibil decat daca activitatea de productie insasi este supusa aceluiasi proces ca si produsul in sine– adica :

 • O conceptie cat mai buna a procesului de productie
 • O desfasurare eficienta, constanta, repetabila zi de zi, a acelui proces.

Am avut privilegiul de a vizita fabrica Defro si va pot confirma organizarea ireprosabila, curatenia si eficienta sitului de productie al pompelor despre care v-am tot vorbit.Am plecat de acolo pe deplin convins ca nici un aspect al productiei nu a fost lasat la intamplare.

Si aceeasi impresie o veti avea si dumneavoastra cand veti avea  ,poate, ocazia de a vedea o astfel de pompa si de de a o desface, de curiozitate. Veti avea aceeasi impresie ca atunci cand ati vazut prima data cum arata pe dinauntru  un calculator iMac –impresionant de curat, ordonat, compact…

 

Am vorbit despre calitatea conceptiei si despre calitatea productiei unei pompe de caldura. Ele sunt cele doua aspecte esentiale care , impreuna, va garanteaza un produs de calitatea pe care o doriti.

Mai exista insa un aspect subiectiv, care va poate inlesni sau ingreuna gasirea unui produs de calitate in aceasta piata plina de tot felul de produse si oferte.

Acesta este calitatea cautarii dumneavoastra.

Daca stiu ca am nevoie de o pompa de caldura si tot ce fac e sa anunt pe Facebook ca vreau o oferta de pompe de caldura pentru o casa de x metri patrati, atunci ma expun la tot felul de oferte si comentarii , majoritatea foarte putin utile si unele chiar neplacute.

Daca insa inainte de a cere oferta cuiva, decid sa cheltuiesc putin timp pentru a intelege in primul rand de ce pompa as avea nevoie pentru a satisface un necesar termic si nevoile propriului stil de viata, daca as folosi criteriile despre care am discutat in articolele precedente penru a identifica parametrii doriti , atunci din start as mari considerabil probabilitatea ca niste profesionisti sa ma asiste in procesul de alegere al pompei potrivite pentru mine.

Aceasta alegere este un proces in care nu trebuie sa fiti singuri , ci ajutat de un specialist .  Si va fi intotdeauna cu atat mai simplu cu cat stiti mai exact ce va doriti si ce aveti nevoie.

Asadar, concentrand ca de obicei la final articolul in cateva criterii simple si usor de utilizat, daca vreti o pompa de caldura de calitate trebuie sa urmariti:

 1. Calitatea conceptiei produsului– cautati informatii despre alegerea si performantele agentului refrigerant folosit, despre marimea evaporatorului si a condensatorului( acestea pot fi deduse din dimensiunile de gabarit coroborate cu sistemul constructiv- split sau monobloc- ale produsului), despre tipul si producatorul compresorului ,evident insotite de parametrii de performanta ai pompei , declarati de producator.
 2. Calitatea productiei– incercati sa vedeti si sa atingeti, in masura posibilului, cele cateva variante de pompe asupra carora v-ati oprit, inainte de a lua o decizie. Veti sti apoi , instinctiv,  care dintre ele este mai bine realizata.
 3. Calitatea cautarii dumneavoastra– inainte de a cere oferte cautati sa intelegeti in primul rand de ce pompa aveti dumneavoastra nevoie  – de acum stiti destul de multe pentru a va face o opinie avizata- si apoi incercati sa discutati cu profesionisti. Nici unul dintre acestia nu va va da un raspuns inainte de a va pune un minim de intrebari- si fiecare dintre raspunsurile dumneavoastra va vor scuti ulterior de pierdere de timp si de bani.

Alte articole de blog

Top avantaje Seminee Expert 04.05.2018

Top avantaje Seminee Expert

Topul avantajelor Seminee Expert provine in urma a peste 18 ani de experienta in domeniul cosurilor de fum profesionale, a semineelor si sobelor. In Cadrul companiei nostre nimic nu este la intamplare...

Calitate si siguranta norvegiana. 21.12.2011

Calitate si siguranta norvegiana.

Ne bucuram sa va prezentam un produs nou, semineul cu ardere curata si dubla combustie  ce transforma arderea lemnului in arta, un semineu cu randament crescut,  ce poate fi numit SURSA ALTERNATIVA ...