Ce este semineul. - Seminee Expert

Ce este semineul.

Ce este semineul.

Ce este semineul.

Publicat de Mugur Mazilu17.07.2012

Simplificand lucrurile orice semineu se compune din:
– vatra (loc de amplasare a combustibilului, de regula lemnele de foc);
– o gura de alimentare a semineului („poarta” prin care se introduc lemnele si prin care „iese” caldura spre camera);
– o placa de radiatie (uzual, din cupru sau bronz, mai rar din fonta sau otel)
– cosul de fum (evacuatorul unui rezultat mai putin placut al arderii, fumul);
– clapeta de tiraj a cosului de fum.

Aceasta descriere se refera la semineele cu tiraj natural.

Mai nou au aparut seminee cu tiraj fortat.

In acest caz elementele componente prezentate se completeaza cu un ventilator de tiraj cu turatie variabila (amplasat in exterior, in varful cosului de fum).

Recapituland, semineul poate ramane un simplu element decorativ sau poate fi activat, incalzind o incinta (mai ales in ocazii speciale); el poate fi cu tiraj natural sau cu tiraj fortat (prin ventilator).

In toate cazurile in care semineul este activat trebuie sa fie cunoscute anumite reguli de concepere, realizare fizica si de exploatare.

Intrarea (fata) semineului, caracterizata prin dimensiunile sale, latime (Lsem) si inaltime (Hsem), are importanta majora, atat pentru introducerea lemnelor de ardere, cat si pentru stabilirea debitului de aer care va traversa semineul in scopul asigurarii tirajului sau natural.

Dimensiunile, Lsem si Hsem, sunt stabilite, de regula, de proiectant pentru armonizarea semineului cu restul dimensiunilor incaperii.

Zona vetrei, stabilita tot de ptoiectant, trebuie sa permita o corecta manipulare a lemnelor, atat la initierea arderii, cat si pe parcursul desfasurarii acesteia, asigurand simultan conditiile de siguranta contra incendiilor.

Zona radianta, este importanta pentru obtinerea unui debit maxim de caldura (sub forma radianta).

In acest scop se poate adauga o placa verticala, din metal turnat (fonta, bronz, otel) pentru placarea fundului de vatra; placa radianta poate purta elemente decorative, de personalizare a acesteia (numele proprietarului, anul construirii casei, castelului etc.).

Clapeta de tiraj, are un rol important in stabilirea unui tiraj natural corect; are pozitii diferite, mai deschisa la initierea focului (evitarea patrunderii fumului in camera) si mai inchisa pe parcursul arderii.

Cosul de fum, caracterizat prin sectiunea de evacuare a gazelor si prin inaltime, are rolul major in realizarea corecta a tirajului semineului.

In toate cazurile, inaltimea cosului este distanta intre cota varfului cosului si cota talpii inferioare a buiandrugului sectiunii de intrare in semineu.

Ventilatorul, nu este necesar la semineele cu tiraj natural; este indispensabil insa in cazul unei resedinte prevazute si cu alte sisteme de ventilare mecanica.

Alte articole de blog

Caracteristicile seismice ale Romaniei 20.06.2012

Caracteristicile seismice ale Romaniei

Zonarea teritoriului Romaniei in termeni de valori de varf ale acceleratiei terenului pentru proiectare ag pentru cutremure avand intervalul mediu de recurenta IMR = 100 ani. Codul de proiectare P100...

Salzburg-sistemul acumulator Nordpeis 14.06.2014

Salzburg-sistemul acumulator Nordpeis

Semineul Salzburg, in traducere "mot a mot": semineu cu fumuri, este cea mai buna alegere in cazul in care se doreste acumulare de caldura indelungata. Salzburg XL-ACUMULARE DE CALDURA: -100% -d...

Semineul-sursa alternativa de caldura 24.06.2014

Semineul-sursa alternativa de caldura

Cu o istorie indelungata si un rol foarte important in incalzirea caminului, semineul devine un "must have" arhitectural, oferind noblete si stil caselor noastre. De peste 15 ani, aceste obiecte de...