Sfaturi utile

COMBUSTIBILI
- combustibil recomandat - lemne cu lungime de 50 cm si diametru de aproximativ 6-8 cm.

RECOMANDARI
Este recomandat ca in apropierea semineului si cosului de fum  sa nu avem amplasate materiale combustibile.

Pentru un randament optim este recomandata utilizarea lemnului foios: stejar, fag; lemn uscat,cu umiditate maxima de 22%. Lemnele trebuie sa fie  depozitate in loc uscat timp de 1 an.

Daca sunt folosite lemne cu umiditate peste normalul recomandat, vor exista depuneri mari pe cosul de fum iar randamentul focarului va scadea.


EXPLOATARE
Focarul este conceput numai pentru arderea lemnului. Se interzice folosirea carbunilor, 
petrolului, benzenului, anvelopelor pentru automobile sau alte materiale care pot lua foc usor. Este permisa folosirea brichetilor de lignit, dar nu mai mult de zece bucati. 
Nu este permis sa ardeti reziduri de gospodarie, plastic, sticle, tesaturi ce dauneaza 
mediului inconjurator si creeaza riscuri de incendii datorita murdaririi si blocarii cosului.APRINDEREA FOCULUI

La aprinderea initiala evitati folosirea hartiei sau 
cartonului. Cel mai bun rezultat il veti obtine cu brichete pentru aprins gratarul ,care se aseaza  pe gratarul focarului. Deasupra asezati lemne uscate, taiate marunt - lemn de pin, brad sau plop. La sfarsit puneti crengi mari sau lemne cu diametru cca. 3-5 cm. Aprindeti brichetele, lasati usa semineului putin crapata pana arde primul rand de lemne si semineul impreuna cu cosul de fum sa se amorseze. In cazurile in care aprinderea focului este dificila, lasati usa sau fereastra camerei usor deschisa pentru scurt timp . Cand focul se aprinde bine, alimentati cu 3-5 kg lemn (sau greutatea specificata de producator) Niciodata nu folositi benzina, alcool sau alte produse similare la aprinderea sau reglarea focului

Va sfatuim sa asteptati pana cand lemnele au luat foc puternic si abia dupa aceea sa inchideti usa semineul.
Functionarea semineului depinde foarte mult de conditiile atmosferice.


ALIMENTAREA SI PUTEREA
Caldura emisa de semineu depinde de cantitatea lemnelor si calitatea lemnelor cu care este alimentat, dar si de tipul lemnelor si umiditatea acestora.
Pentru a obtine un foc mai puternic folositi lemne cu diametru mai mic, dar mai multe bucati. 
ex. 6 pana la 8 lemne cu diametru 6 cm puse pe o cantitate mare de jar.
Pentru incalzire pe termen mai lung  folositi lemne cu diametru mai mare, ex. 3 bucati cu 
diametru 10 - 12 cm, puse deasupra unei cantitati medii de jar.

MASURI DE PRECAUTIE LA ALIMENTARE
In momentul in care doriti sa alimentati cu lemn, este recomandat ca usa semineului sa se deschida treptat pana in momentul in care se realizeaza egalizarea presiunilor.

 Avertizare!
Nu folositi niciodata apa pentru stingerea focului! 
Nu amplasati in apropierea semineului materiale combustibile ( ex: lemn, hartie,solutii inflamabile)! 


INTRETINERE
Pe parcursul anului trebuie efectuate doua curatari mecanice ale cosului de fum si semineului, prima in timpulul sezonului de incalzire, a doua dupa terminarea sezonului. Aceste curatari sunt necesare pentru controlul efectiv al starii intregului sistem.
Placa de reflexie trebuie indepartata si curatata de funingine. Se vor verifica partile diferite al semineului si daca este necesar cele stricate vor fi inlocuite.
Este interzisa folosirea semineului in cazurile, in care sunt constatate neregularitati. 
Acestea trebuiesc indepartate inainte de punerea in functiune al semineului.
Dupa sfarsitul sezonului de incalzire curatati toate elementele de otel, razuiti eventualele 
acumulari de funingini si curatati cu perie din metal toate partile accesibile. Dupa aceea dati cu pasta sau vopsea potrivita. Acesta va conferi aparatului Dvs. stralucire si il va proteja de rugina. Daca este necesar repetati vopsirea. Va sfatuim sa lasati orificiile pentru aerisire deschise in aceasta perioada, in asa fel semineul se va aerisi si cosul va fi ventilat. Pentru seminee cu bare care nu pot fi miscate, curatarea va fi efectuata cu aspirator de praf cu scopul indepartarii prafului ce apare la convectia gazelor. Nu aruncati jarul neglijent, pentru a evita declansarea indendiilor folositi numai vase si ustensile din metal.

CURATAREA GEAMULUI SEMINEULUI SAU SOBEI
Geamul semineului sau sobei se va curata doar atunci cand este perfect racit. Se vor folosi carpe din bumbac sau burete inmuiate in solutii speciale.
Respectati instructiunile si recomandarile pentru folosirea diferitilor detergenti.
Accesoriile sau partile de alama trebuiesc curatate periodic cu detergent special pentru alama si cupru. Pentru intretinerea acestora nu folositi detergenti pentru sticla.

CE FEL DE LEMNE TREBUIE FOLOSITE?

Lemnul dur, foios: stejar, carpen, castan, fag, frasin, nuc, pomi fructiferi; acesta 
reprezinta material de ardere de calitate superioara, ce da mai multa caldura, un timp mai 
indelungat comparativ cu lemnul de conifere.
Indicele de umiditate este extrem de important deoarece el influenteaza direct continutul de energie. Diferenta intre energia care poate fi obtinuta de un lemn uscat gata de folosire cu continut de umiditate mai putin de 20% in raport cu masa bruta si un lemn proaspat taiat,continut de umiditate 45% in raport cu masa bruta, este de doua ori mai mica! De asemenea, trebuie luat la cunostinta ca folosirea lemnlor umede conduce la cresterea emisiilor poluante.
Pe scurt: lemnul bun pentru ardere este un lemn "curat" si uscat.

CUM FUNCTIONEAZA STICLA PIROLITICA?

Sticla pirolitica reprezinta sticla ceramica prelucrata in asa fel incat sa nu retina murdaria. Pe partea exterioara a acestei sticle se aplica un strat foarte subtire si invizibil de oxid metalic. Iradierea aparuta dupa ardere, reflecta asupra aceastei parti si provoaca ridicarea temperaturii sticlei, ceea ce are ca rezultat piroliza funinginilor din partea interioara. Partea interioara a sticlei poate fi curatata cu detergenti speciali pentru focare. Atentie: in nici un caz nu trebuie folositi detergenti cu substante corozive sau abrazive. Continutul de sulf din acestea poate dauna transparentei sticlei. De asemenea, nu trebuie folosit combustibil cu continut de sulf pentru aprinderea focului. Verificati continutul materialelor folosite pentru aprinderea focului inainte de folosirea lor.


SEMINEE EXPERT
BUCURESTI - ROMANIA

Tel:  +4 0721 280 587
        +4 0784 292 820
        +4 0744 207 437
Fax: +4 031 8169286
Email: office@seminee-expert.ro

SHOWROOM CU SEMINEE FUNCTIONALE
Strada Toamnei, Nr 27, Sector 2, Bucuresti
Tel: +40 21 659 65 19Blog Seminee Expert
Bog CosCeramic.ro

Recomandari

Focare norvegiene

Focare norvegiene

Focare semineu cu samota

Focare samota