Tipuri de seminee pe lemn
Fiecare proiect este unic si este potrivit fiecarei case, in functie de asteptarile clientilor, buget, dar si spatiul alocat de catre beneficiar sau architect. Necesarul termic, pregatirea tehica si folosirea materialelor conforme sunt obligatorii. Mentenanta/verificarea cu ajutorul specialistului este obligatorie.
Mai jos veti gasi tipurile de seminee pe lemn existente in acest moment la nivel European.
1-Seminee deschise (seminee de primă generație)
Construit pentru a bucura iubitorii focului din interiorul casei. Cel mai mare avantaj al lor îl reprezintă contactul strâns cu focul, mirosul și sunetul de ardere a bustenilor. Semineele deschise sunt de obicei construite din cărămizi și plăci de șamotă. Libertatea mare în formă și dimensiune, precum și materialele folosite, totuși, necesită o atenție deosebită pentru a păstra proporțiile corecte ale focarului. Mărimea deschiderii la vatră și adâncimea sa în strânsă legătură cu secțiunea transversală a cosului și potențialul său de evacuare sunt importante in acest caz. Fumul se scurge la viteză mare și la temperatură înaltă până la coș, astfel că posibilitățile de recuperare a căldurii sunt mici. Aceste tipuri de seminee îndeplinesc în principal funcții decorative, deoarece eficiența lor de încălzire este mică.(sub 20%)
Un șemineu deschise este foarte romantic, dar oferă o energie de căldură relativ redusă.
2-Semineele cu focar (a doua generatie de seminee)
Aceasta este cea mai răspândită metodă de construire a semineelor în Europa până în prezent. Produce cantități mari de aer cald, încălzind încăperea în care staționează. Cel mai mare avantaj îl reprezintă producerea de cantități uriașe de aer cald într-un timp foarte scurt(caldura imediata). Căldura este recuperată ca urmare a fluxului de aer prin camera de încălzire a căminului. Aerul din încăpere intră în camera de șemineu în partea inferioară, este încălzit de corpul vetrei și apoi iese prin grilele din carena/hota înapoi în cameră. Căldura, prin urmare, se răspândește în cameră pe principiul amestecării aerului. Apropo, puteți utiliza căldura generată prin trimiterea acesteia în alte încăperi din locuința dumneavoastră, folosind canalele de ventilație ale sistemului “DGP” (Distribuția aerului cald).
Carcasele de șeminee cu convecție sunt, de obicei, realizate din materiale izolante, cum ar fi silicatul de calciu sau betonul celular cu elemente din piatră naturală. Întreaga carcasă este în astfel de cazuri izolată din interior, iar suprafața carcasei rămâne rece. Avantajele acestei soluții sunt, de asemenea, asamblarea simplă, disponibilitatea materialului și costul scăzut al realizării șemineului. Convectoarele de șemineu sunt perfecte pentru încăperi cu o mare cerere de energie termică, în case cu izolație termică slabă și unde este nevoie de încălzire rapidă a încăperilor. Din păcate, în casele nou construite, cu căldură redusă, aceste șeminee provoacă supraîncălzirea foarte rapidă a încăperilor și disconfortul în utilizare. Designul șemineului de convecție ofera toată energia termică transferată direct în încăpere imediat după aprinderea focului. Dezavantajul șemineelor cu convecție este faptul că acestea determină o mișcare constantă a aerului în interior și mișcarea prafului și a alergenilor .
Aceste fenomene intensifică în plus utilizarea unui distribuitor de aer cu un ventilator si determină o mișcare constantă a aerului în interior și mișcarea prafului și a alergenilor împreună cu acesta, ceea ce cauzează, în plus, zona murdară a grilelor aerului fierbinte. Aceste fenomene intensifică în plus utilizarea unui distribuitor de aer cu un ventilator.
Această soluție este ideală dacă, pe o zonă mică, avand o putere mare de încălzire este obținută prin convecție, adică prin încălzirea rapidă a aerului de intrare.
3-Șeminee Combi (seminee din a treia generație)
Încălzirea șemineelor într-un sistem mixt leagă șemineul de convecție cu eficiența focarului de alimentare. Cel mai mare avantaj al acestei soluții este eficiența ridicată a încălzirii, menținând în același timp o viziune reală a unui foc în șemineu. În construcția șemineelor de încălzire se folosesc mase de depozitare, sub forme diferite. Gazele de ardere din focar sunt direcționate spre conductele/canalele ceramice (sistemele KMS și CMA) sau spre zonele care formează masa acumulatoare. Ele stochează energia termică pentru următoarele ore(8-12). Masa de depozitare în șemineu ocupă un volum mult mai mic decât șamota din soba din teracotă, dar își îndeplinește sarcina perfect datorită densității sale mult mai mari.
Carcasa semineului este realizată din materiale ceramice, bune acumulatoare /conducătoare, cum ar fi plăci de beton acumulator, plăci sau cărămizi de șamotă. Construcția utilizează tencuieli și alte materiale special si adaptate temperaturilor ridicate. Carcasa nu utilizează grile care directioneaza aer cald în încăperea în care se află șemineul. Căldura este dată în principal prin radiația întregii suprafețe a șemineului. Datorită absorbției căldurii excedentare prin masa cumulată și eliberarea sa succesivă în timp; nu există nici un efect de supraîncălzire a camerei și confortul termic ridicat este menținut timp de mai multe ore.
4-Sobe cu acumulare (generație III)
Avantajele sale sunt eficiența maximă a arderii lemnului și capacitatea de a acumula energie termică generată mult mai mult decât în șemineu. Arzatorul cumulat este compus din trei elemente de bază: focarul, masa de depozitare și carcasa. Toate elementele rămân în relație unul cu celălalt, dar ele sunt independente unele de altele. Această metodă de construcție înseamnă că nu suntem în principiu limitați în ceea ce privește forma semineului nostru, datorită căruia designerii pot lăsa imaginația libera prin individualizarea proiectelor. Se utilizează camere de otel sau fontă, care asigură arderea optimă și completă a lemnului, rezultând o temperatură ridicată la ieșirea gazelor de evacuare. Prin urmare, este posibil să se încălzească câteva sute de kilograme de masă cumulativă, care constă din canale speciale/acumulatoare și placi de șamotă sau din module ceramice de înaltă densitate (KMS sau CMA). Mărimea masei de depozitare se referă la mărimea vetrei și se selectează în conformitate cu normele , se presupune că pentru 1 kg de lemn uscat există aproximativ 60 – 80 kg de masă acumulatoare. Eficiența maselor în recuperarea căldurii indică scăderea temperaturii de la 800 ÷ 1000 ° C la ieșirea din cuptor la 140 ÷ 180 ° C la intrarea în coș. În interiorul cuptorului există un aer închis care transferă căldură din masă către carcasă. Incintele sunt realizate din materiale ceramice care transfera căldură optim. În interior, focarele au ușile fără vizibilitate catre foc sau au o astfel de fereastră care permite doar observarea a ceea ce se întâmplă în interior. Sufrapefete vitrate sunt mai mici decât la seminee pentru a minimiza emisiile de căldură și pentru a le acumula. Încălzitorul de stocare are caracteristici termice excelente. În ciuda creării unor cantități mari de căldură dintr-o încărcătură de lemn, le dă în mod continuu pentru următoarele câteva ore până la o zi(24h). Datorită acestui fapt, nu este necesar ca focarul să fie folosit în mod constant și nu suntem expuși fluctuațiilor mari la temperatura camerei.
5-Seminee cu convecție (a treia generație)
Aerul din cameră circulă în jurul elementului de încălzire și a focarului metalic și se întoarce în cameră prin conducte și grile de ventilație. Puterea de încălzire este simțită rapid și direct. Semineul ce are convecție generează capacități mari de încălzire într-un timp scurt. Camera de încălzire, la fel ca și focarele de seminee metalice prin care gazele de combustibil sunt conduse pentru a “răci”, acestea circula liber în interiorul cuptorului. Aerul mai rece din încăpere influențează partea inferioară a cuptorului și se încălzește in contact cu suprafețele de încălzire. Astfel de aer cald este degajat în încăperi prin canale și grile de ventilație. Focarul cu convecție eliberează căldura la doar câteva minute după declanșarea focului, dar se răcește mai repede.
– Focare “Hypocaust” (generație III)
In perioada romana, sistemul era numit “Hypocaust”, căldura radiază din suprafețele mari ale pereților. Un avantaj fără îndoială al sistemului de incalzire este acela că oferă opțiuni de construcție foarte mari. Acest tip de cuptor este unul mare sau un sistem de camere de căldură conectate situate în încăperile adiacente sau pe etajele superioare. Cuptoarele de acest tip sunt sisteme acumulatoare cu o suprafață puternic dezvoltată a pereților carcasei care formează camerele de încălzire ale cuptorului. Camera de încălzire a cuptorului rămâne închisă (nu are grile de evacuare), iar aerul circulă prin conductele de aer din interiorul focarului. Pentru a obține o cantitate mare de căldură, sunt utilizate acumulatoare de masă. Camera de ardere hypocaust este fabricată din materiale ceramice care conduc căldura, cum ar fi plăci beton acumulator sau plăci samotate.
– Focarele combi (a treia generație)
Soba/semineul de tip combi este o combinație dintre focarele de convecție și de depozitare. În plus, față de căldura acumulată în canalele ceramice, aerul fierbinte din corpul cuptorului din fontă sau din oțel este utilizat pentru convecție în timpul arderii. În acest caz se utilizează, în mod frecvent, grile de ventilație închise, deoarece după ce focul din focar s-a oprit, aerul care curge prin camera de încălzire ar descărca în mod inutil focarul. Un astfel de sistem mixt este folosit adesea atunci când camera de ardere este folosita neregulat și este nevoie să se reîncălzească rapid camera sau să se utilizeze o distribuție limitată a aerului și este selectată în funcție de nevoile și dorințele clientului. Toate sistemele de sobe din teracotă/acumulare pot fi, bineînțeles, echipate cu o vatră cu un geam mare care oferă o vedere asupra focului.
– Sobe traditionale de teracota (Terracotta)
Sobele tradiționale au cuptoare din cărămidă și plăci de șamota, care pot găzdui mai mult de 20 de kilograme de lemn pentru a acumula atât de multă energie, fiind construite canale ceramice mari și grele, cu o greutate mai mare de 1000 de kilograme. Dimensiunea cuptorului este selectată individual pentru cererea de căldură a camerei și obiceiurile utilizatorului. Această tehnică, datorită specificității sale, are totuși limitări în ceea ce privește corpul cuptorului, care este strâns legată de structura sa internă. Suprafața cuptorului este, de obicei, făcută din plăci glazurate, de unde rezultă numele unei sobe de teracotă. Astăzi este oferită ca o construcție cu un focar de încălzire prevăzută cu o suprafata vitrata.
Cuptoarele de a treia generație sunt, de fapt, o întoarcere la soba tradițională cu gresie, construită cu ajutorul unei noi generații de materiale și sisteme de încălzire.
– sistem de incalzire apa-termosemineul
În prezent, este posibilă încălzirea întregii case și a apei calde menajere cu ajutorul unui focar sau focar- șemineu din a treia generație ca sursă principală de energie termică. În acest scop, sunt utilizate focarele de încălzire cu temperatură ridicată care utilizează un schimbător de căldură cu apă. Apa în acest caz este un acumulator de căldură. Costurile reduse ale incalzirii cu termoseminee reprezintă un avantaj. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că atunci când se utilizează lemnul ca sursă de căldură, sistemul nostru de încălzire centrală trebuie suplimentat cu un rezervor tampon(puffer). Pufferul are, de asemenea, avantajul că poate conecta alte surse de energie, cum ar fi panoul solar,central a cu gaz sau cu ulei. Datorită acestui fapt, nu trebuie să folosim în mod regulat în termoșemineul, iar căldura va fi întotdeauna disponibilă. Numai în acest caz, încălzirea casei cu lemn va fi foarte confortabila . Termosemineul poate fi sursa principala sau alternativa a casei.