“Nu vreau semineu pe lemn, tot timpul stau sa-l curat si sa car lemne in casa. Se face o groaza de mizerie.”
Aceasta este replica unui client care priveste semineul ca pe un obiect decorativ, un “moft” costisitor, dar totodata potrivit pentru serile geroase, comparand semineul pe lemn cu cel pe gaz.
In incercarea de a gasi avantajele folosirii semineului pe lemn, raspundem la cele mai frecvente intrebari ale clientilor nostri:
1-De unde incep cautarea unui semineu?
In primul rand, trebuie sa gasesti un specialist pregatit in acest domeniu, cu experienta necesara si un portofoliu care corespunde asteptarilor tale.
Un expert in seminee pe lemne are intotdeauna produse de calitate, certificate si acceptate in tarile cu restrictii serioasa cu privire la emanatiile de gaze, etanseitate si siguranta in exploatare.
2-De ce sa aleg un semineu pe lemn?
Nimic nu se compara cu jocul flacarilor dintr-un astfel de semineu si caldura imbietoare degajata de acesta. Pe langa efectul terapeutic, un semineu performant reduce cu 40-50% factura lunara de caldura!
Seminee pe lemn sunt disponibile in mai multe variante, printre care si acele modele care se auto-curata sau cele care necesita curatare la 3-5 zile.
O categorie aparte este cea a semineelor prietenoase cu mediul inconjurator, putin poluante. O parte dintre acestea emana o cantitate de monoxid de carbon comparabila cu descompunerea arderii lemnului in pamant, devenind astfel una dintre cele mai economice si eficiente surse de caldura.
In prezent, expertii in semineee dispun de modele care necesita curatare de 2-3 ori pe sezon, astfel ca nu mai trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste intretinerea semineului si curatenia locuintei.
3-Cat de sigur este un semineu pe lemn?
Un semineu de calitate, un semineu acceptat si in tarile cu traditie in arderea lemnul in camin si cu norme stricte cu privire la emanati, etanseitate si sigurata in exploatare nu va prezenta niciun pericol in timpul exploatarii. Pe langa toate acestea, un specialist in seminee te va informa corect pentru a putea deveni si tu expertul casei in exploatarea semineului. Folosit corespunzator, un semineu pe lemn va fi sigur si usor de folosit.
4-Pot sa leg semineul pe lemn la cosul deja existent?
In plus fata de consiliere, un specialist face toate masuratorile necesare pentru a raspunde la aceasta intrebare, penru a instala modelul dorit, tinand cont de toate conditiile necesare in avantajul beneficiarului.
In cazul in care cosul deja existent nu corespunde semineului ales, acesta iti va dimensiona si recomanda cosul de fum profesional de care ai nevoie. Pentru aceata etapa a proiectului exista programe de calcul (Germania-Olanda), utile pentru dimensionarea corecta a sistemului de evacuare.
Prin urmare, nu se recomanda achizitionarea unui semineu fara prezenta specialistului sau fara analizarea anterioara a planului de constructie a unei case
5-De ce sa nu montez cel mai mare semineu in living?
Stabilirea necesarului termic adecvat este foarte importanta! Un semineu se dimensioneaza in functie de spatiul alocat si confortul termic dorit.
Un semineu prea mare pentru incaperea in care este instalat poate genera disconfort termic.
Pe de alta parte, in cazul in care este alimentat cu mai putin lemn, temperatura de la interior nu va fi cea dorita din cauza randamentului scazut.
Asadar, eficienta unui semineu pe lemne este asigurata de un consum mic si o autonomie ridicata.
6-Cu cate lemne trebuie sa alimentez?
Fiecare produs trebuie sa vina insotit de instructiuni de folosire, instructiuni care specifica foarte clar cantinatea optima si maxima cu care poate fi alimenat focarul. O alimentare mai mare poate produce deteriorarea focarului, dar si “aruncarea”pe cos a unei mari cantitati de energie/caldura neexploatata.
7-Cu ce tip de lemn trebuie sa alimentez?
Semineele pot fi alimentate cu lemn de esenta tare, cu umiditate sub 25%. Orice alt tip de combustibil sau umiditate mai mare pot produce deteriorari ale semineului si cosului de fum. Lemnul de brad/Molid poate fi folosit doar la prima aprindere, pentru a grabi si usura arderea. Puterea calorica a bradului este mai mare, dar eficienta si durata arderii sunt mult mai mici.
8-Care este garantia si durata de viata a unui semineu pe lemn?
Garantia semineelor pe lemn este de 5-10 ani si difera, in functie de producator si materialele din care este construit. Durata medie de viata este de cca 20 ani, dar difera foarte mult de cum este folosit pe durata iernii, un semineu folosit corect poate sa functioneze si 30-35 ani.
9-Ce tip de focar sa aleg si ce fel de certificari trebuie sa aiba?
Specialistii recomanda focare din otel sau fonta, focare placate la interior cu samota sau termota, focare perfect etanse ce dezvolta fenomenul de postcombustie (gazeificare) si ardere curata (clear combustion). Toate focarele de calitate au autonomie de pana la 8-10 ore si necesita 3, maxim 4 alimentari zi. Certificarile recomandate sunt cele pentru : Germania-Austria si Elvetia.
10-Cum spal sau sterg geamul semineului?
Un semineu dotat cu focar de calitate se autocurata si are sistemul Clean Combustion, deci, nu are nevoie de curatare. In cazul in care se foloseste lemn cu umiditate excesiva, se recomanda folosirea unie carpe umede, imbibata usor cu pudra de cenusa. Nu folositi solutiile gasite in comert, multe dintre acestea distrug lacul suprafetei vitrate.
11-Cum se curata semineul si cosul aferent si ce inseamna mentenanta.
In mod normal, expertul care iti furnizeaza si monteaza semineul face parte dintr-o asociatie profesionala de cosari si are obligatia sa verifice/curete semineul si cosul de fum cel putin o data pe an.
In caz contrar, iti recomandam sa apelezi la un cosar autorizat si certificat A.S.F.O.C.H. Orice semineu/cos de fum isi pierde garantia in cazul in care nu este verificat anual.
12- Ce insemana un semineu complet?
Un semineul complet include : focar performant, expert in consiliere, montaj profesional, produs certificat si recomandat special pentru nevoile tale, necesar termic si dimensionare corecta, parte decorativa unica, realizata confor unor shite 3D, mentenanta pe termen lung si instructiuni de folosire.
13-Semineul este sursa principala sau alternativa?
Deoarece un semineu eficient poate sa devina o sursa principala de caldura, dar si una alternativa, este important sa ceri ajutorul unui specialist.
14-De ce sa aleg un semineu pe lemn si nu unul pe gaz ?
Din cele 2 variante, semineul pe lemn este sursa foarte eficienta a casei, este sursa alternativa de caldura, este sursa ce nu depinde de curent electric sau gaz natural. Comoditatea telecomenzii semineului pe gaz este inlocuita de flacara reala a arderii lemnului, dar si factura lunara de caldura, factura ce are costuri mult reduse. Serile romantice sunt completate de jocul flacarilor unui semineu pe lemn.
15-Ce platesc cand cumpar un semineu?
Un semineu complet are doua componente: focar si partea decorativa.
Focarul pe care specialistul il recomanda ca sursa de caldura si il dimensioneaza conform necesitatilor fiecarui client are un cost care porneste de la 900-1000 euro si poate creste in functie de dimensiuni si accesorizari.
Chiar daca pretul pare ridicat, avantajul este durabilitatea in timp si consumul redus transforma care amortizeaza investiti.
Partea decorativa va fi executata doar cu materiale recomandate/certificate si are un cost de aproximativ de 900-1000 euro si poate sa creasca in functie de dimensiuni, legatura dintre focar si cosul de fum, precum si complexitatea prelucrarii elementelor.
Pentru alegeri inspirate de experienta profesionistilor Seminee Expert, consulta catalogul nostru virtual de peste 300 de produse din gama sistemelor de incalzire pentru momente frumoase in propria casa sau locuinta.
Alegeri inspirate!