Semineul deschis - Seminee Expert
Semineul deschis

Semineul deschis

Publicat de Mugur Mazilu07.07.2016

Intrand in contact cu foarte multi doritori de seminee, am constatat cu tristeste faptul ca acestia nu privesc semineul ca Sursa Alternativa de Cladura, ci doar ca pe un obiect decorativ, folosit de cateva ori pe an.Mai mult decat atat, 90% dintre cei care isi doresc un semineu nu fac diferenta intre un semineu cu focar deschis si un semineu cu focar inchis; coroborat cu parerea, de cele mai multe ori profana, a unui constructor care “a facut multe la viata lui”, dar fara argument tehnic, fara noima si sustinere tehnica de specialitate.

Ce trebuie sa stim despre un semineu cu vatra deschisa?

Pai, totul pleaca de la siguranta in exploatare; din pacate, arderea lemnului intr-un semineu cu vatra deschisa nu poate fi controlata, lemnul putand mocni si arunca bucati de jar incins oricunde in incapere, punand in pericol casa.Semineele deschise folosesc un cos de fum cu diametrul interior mult mai mare fata de un semineu normal (inchis/cu suprafata vitrata), consuma o cantitate de lemn considerabil crescuta, fata de un semineu cu vatra inchisa (cantitatea de lemn fiind de 3-4 ori mai mare), au nevoie de priza de aer proaspat de afara, consumul de oxigen fiind de 15/20 ori mai mare fata de un semineu cu vatra inchisa(cu geam). Neavand control foarte bun al arderii, tirajului, la casele foarte bine izolate exista sanse crescute ca pana in momentul amorsarii cosului de fum sa permita fumului sa intre in incapere.

Un semineu deschis are un randament de 15%-20%, in comparatie cu un semineu inchis care poate ajunge la un randament de 80%-85%.(bineinteles, nu toate semineele inchise pot ajunge la acest randament, acestea pot sa difere in functie de mai multi factori).Un semineu deschis dezvolta o temperatura de cca 350-450 grade, la evacuare termperatura depasind 300-350 grade, ajungand si la 400 grade. Tocmai din acest motiv, multi producatori de cosuri de fum ceramice ce au un T 400, nu recomanda adaptarea unui astfel de focar la cosul de fum ceramic respectiv.Recomandate sunt cosurile de fum de au un “T 450”-“T600”, ce rezista la temperaturi de lucru mai mari de 400 garde.

In urma cu cativa ani, niste francezi draguti au incercat implementarea unor focare deschise ce au randament de peste 80%, fiind cu focar deschis, dar sub acesta existand inca un focar inchis.Din pacate, nu am fost convisi de argumentele acestora si nu le-am implementat in Romania, mai ales pentru ca nu recomandau adaptarea unui astfel de semineu unei incaperi mai mici de 80-100 mp, nu recomandau directionarea caldurii in dormitoare si admiteau faptul ca elementele din fonta(cenusarul si plita din fonta) se pot contorsiona ….

Daca doriti un semineu sigur, un semineu care sa sustina termic casa/camera,recomandam semineele cu vatra inchisa.Gama este larga ,  modelele din otel, focarele placate cu termota la interior fiind cele mai performante .

 www.seminee-expert.ro

 

Alte articole de blog

Silicatul de calciu-Skamotec225 19.07.2016

Silicatul de calciu-Skamotec225

Skamol, Producatorul din Danemarca, a introdus si in Romania, de cativa ani, silicatul de calciu, pregatind tehnic mai multe companii din Romania, dar si importatorul de atunci. Avand o gama foarte la...