In secolul 21, sistemele de incalzire inteligente cauta utilizatori inteligenti
Pentru cei mai multi dintre noi, incalzirea caminului dintr-o sursa lemnoasa este de departe cea mai placuta si reconfortanta forma de incalzire cunoscuta. Cultul vatrei incandescente are o vechime ancestrala si se prelungeste in prezentul caselor noastre luand chipul fierbintilor sobe pe lemn si al imbietoarelor seminee aprinse.
Focul de ieri, focul de azi
Fie ca vorbim despre Kangul chinezesc, despre Ondolul corean, de Hypocaustul Roman, despre Lejanca ruseasca sau despre focarele si sobele moderne, focul si incalzirea cu lemn a locuitei a fost, este si va ramane o arta.
Aportul inginerilor romani si chinezi, al marilor personalitati atrase de foc si de performanta (B.Franklin.Leonardo da Vinci), dar si al tehnologiei moderne, au facut ca arderea si folosirea surselor de caldura sa fie facila, placuta si foarte eficienta.
Pe de alta parte, normele moderne care impun emanatii cat mai reduse, dar si consum cat mai redus, au adus sursele de caldura care folosesc combustibili solizi la cel mai inalt nivel de performanta.
Cu toate acestea, greseli nepermise inca sunt comise: ignorarea consecintelor de mediu pe termen mediu si lung, perseverenta in inconstienta si neglijarea datoriilor umane fundamentale constituie exemple de iresponsabilitate omeneasca cu efecte devastatoare in timp.
Efectul de sera, incidenta crescanda a tractului respirator sunt fara indoiala mostre ingrijoratoare ale ale timpului prezent.
In secolul 21, protejarea mediului reprezinta o problema majora si imposibil de ignorant. Nevoia de a gasi surse regenerabile de energie nu a fost niciodata mai importanta pentru oameni, lucru la fel de valabil si cu referire la sistemele de incalzire.
In acest context, Sadhiq Khan, primarul Londrei, a propus in septembrie 2017 interzicerea sobelor pe lemn in anumite zone ale orasului pentru diferite perioade ale anului.
Aceasta propunere de interdictie a fost determinata de temerile ca particulele produse prin fum si alte emisii pot duce la cancer pulmonar si afectiuni cardicace. Ca parte a planului lui Sadhiq Khan, proprietarii de case care nu se conformeaza noilor norme ar putea fi amendati cu pana la 1000 de lire sterline.
Exista foc inteligent?
Incalzirea cu lemn si carbune are intr-adevar o contributie la cumulul de dioxid de carbon emis in atmosfera, fiind din acest motiv o sursa de poluare a mediului.
Cauza problemei rezida insa in felul in care sistemele de incalzire pe lemn sunt concepute si intretinute. Poluarea emisa de aceste sisteme poate depasi nivelul normal din cauza echipamentelor necorespunzatoare, a intretinerii neadecvate a acestora si mai ales din cauza insuficentelor cunostinte despre arderea lemnului si utilizarea corecta a agregatelor (sobe, semniee, termoseminee, centrale termice etc.)
Pentru a construi un viitor ecologic, prietenos cu mediul inconjurator, importanta reducerii emisiilor provenite de la sobele pe lemn este esentiala.
Sobele pe lemn din noua generatie sunt proiectate pentru a reduce emisiile de carbon prin arderea mai eficienta si completa a lemnului.
Proiectarea ecologica a sobelor pe lemn face parte din programul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor in intreaga Europa. Legalizarea celor mai recente norme urmeaza sa fie pusa in aplicare in 2022 si acopera o gama vasta de emisii.
Am atras si atragem tot timpul atentia asupra:
• Calitatii produselor care urmeaza a fi achiztionate (certificari si testari conform normelor europene), asupra combustibilul folosit;
• Calitatii si a umiditatii lemnului folosit, asupra mentenantei efectuate corect de catre personal calificat;
• Modului in care este folosit semineul, soba sau central termica.
Toate aceste criterii trimit la ceea ce olandezii de la KALFIRE au numit conceptul de ”utilizator inteligent”.
“Utilizatorul inteligent” este acel consumator informat si responsabil, care achizitioneaza un semineu sau o soba fabricata in conformitate cu normele aflate in vigoare.
Utilizatorul inteligent achizitioneaza produse care au fost testate si certificate in prealabil din punct de vedere al interactiunii cu mediul inconjurator. Astfel de sobe folosesc lemn de esenta tare, lemn care a fost depozitat corespunzator, cu umiditate de maxim 22-23%.
Utilizatorii responsabili trebuie sa alimenteze conform indicatiilor producatorului (exista producatori care au schitat si asezarea lemnelor in interiorul focarelor de semineu), sa curate si sa verifice semineul, soba, centrala si cosul de fum cel putin o data pe an cu o firma specializata. Inca nu exista foc inteligent pe care utilizatorii inteligenti sa nu cunoasca cum sa il intretina corespunzator.
Care este viitorul semineelor pe lemn?
Am pastrat pentru final vestea mai buna. Poate suna surpinzator, dar semineele pe lemn sunt deja mai prietenoase cu mediul inconjurator decat sistemele de incalzire alternative.
Cheia este tocmai combustilul, anume lemnul. Din punct de vedere al emisiilor de carbon, lemnul este un combustibil neutru, ceea ce inseamna ca nu produce dioxid de carbon (CO2) mai mult decat este deja prezent in ciclul de carbon.
Carbonul care rezulta in urma arderii focului este reabsorbit de plante si copaci si transformat in oxigen sau asimiliat ca CO2 in planta.
Combustibilii fosili produc mult mai mult CO2 atunci cand sunt arsi si maresc cantitatea curenta din ciclul carbonului, carbonul condensat fiind blocat in interiorul lor pentru milioane de ani si eliberat prin ardere in atmosfera.
Astfel, combustibilii fosili nu sunt neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon si pot fi daunatori mediului inconjurator. De aceea, se poate spune ca optiunea de ardere a lemnului este deja o varianta ecologica de incalzire.
Nu este nevoie ca oamenii sa renunte la sistemele de incalzire pe lemn!
Tot ce avem de facut, ca oameni responabili, este sa invatam sa acordam mai multa atentie ingrijirii sistemelor de incalzire pe lemn. Nu trebuie sa ne schimbam fiecare compartiment al vietilor noastre, ci doar sa ne gospodarim mai bine si sa gandim in perspectiva viitorului.
Termenul ecologie este compus din doua cuvinte grecesti: primul, “oikos”, desemneaza casa, caminul, pe cand al doilea, “logos”, poate fi tradus ca metoda sau ratiune. In fond, ce altceva este ecologia decat buna ratiune de ingrijire a unei case, in raport cu mediul inconjurator?
Investia in instalarea si mentenanta unui sistem de incalzire prietenos cu mediul poate fi mai costisitoare, dar este singura optiune care exclude ignoranta si nepasarea.
De aceea, “utilizatorul inteligent” este un investitor inteligent si responsabil. Investind cu atentie la mediu, investe pentru prezentul si viitorul tuturor.
Nu renunta la feeria focului aprins, la povestea lemnelor trosninde. E de ajuns sa ne informam si sa actionam cu responsabilitate. Sa fim cu totii utilizatori inteligenti, de acum inainte.