Piatra de Vrata (Vratsa) - Seminee Expert

Piatra de Vrata (Vratsa)

Piatra de Vrata (Vratsa)

Piatra de Vrata (Vratsa)

Publicat de Mugur Mazilu08.06.2012

Orasul Vratsa se inscrie printre cele mai pitoresti destinatii turistice din Bulgaria, fiind situat la poalele muntilor Balcani, la 112 km de capitala Sofia. Intreaga  regiune este cunoscuta pentru formatiunile sale carstice reprezentate prin numeroase pesteri, sectoare de chei, vai prapastioase si stanci lipsite de vegetatie.  Una dintre cele mai mari atractii o reprezinta masivul Vratsata, un perete calcaros vertical modelat de raul Leva care se ridica brusc 400 m deasupra vaii.

Raul Leva care traverseaza astazi agale centrul asezarii, este responsabil atat pentru varietatea peisajului in sectoarele pe care le traverseaza cat si pentru faptul de a fi atras viata umana din cele mai vechi timpuri. Vratsa este un oras antic fondat de locuitorii traci, vietuitori din timpuri imemoriale pe aceste meleaguri. Romanii il numeau Valve (care se traduce prin “poarta”) deoarece aici se afla in trecut poarta prinipala  care asigura accesul in cetate.

Dupa intemeierea statului Bulgar, Vratsa s-a impus ca unul dintre punctele strategice ale regiunii iar catre evul mediu a cunoscut prosperitatea economica prin prelucarea metalelor pretioase si semipretioase.

Astazi, Vratsa este un loc preferat de catre alpinisti si unul dintre punctele de plecare catre Cheile Vratsata, pestera Ledenika sau cascada Skaklya, a doua ca inaltime din Bulgaria. De aici se poate ajunge cu usurinta in Parcul National “Vrachanski Balkan” care cuprinde o buna parte din Muntii Vrachanska Planina, pe teritoriul caruia se gasesc peste 500 pesteri, un “rai” al speologilor din intrega lume.  Si din punct de vedere cultural Vratsa are de oferit la fel de multe lucruri interesante. “Meschii” este un turn de piatra cu ceas, construit in secolul al XVI-lea si inalt de 13 m.  Obiectivul se gaseste foarte aproape de piata principala din centrul orasului. Insa pentru o perspectiva mai clara asupra veacurilor trecute trebuie sa vizitati Complexul Etnografic ce prezinta caracteristicile etnice, spiritualitatea si mijloacele de trai din perioada timpurie a asezarii.

Muzeul de Istorie, situat in piata “Hristo Botev” ofera o varietate de expozitii ce cuprind exponate antice si medievale. Cele mai valoroase si renumite piese sunt cele care alcatuiesc comoara traca de la Rogozen, insa merita sa va indreptati atentia si catre vasele de aur gasite in diferite puncte ale tarii. Un alt obiectiv turistic impresionant – de aceasta data natural – este Podul Zeilor, o formatiune bizara modelata de ploaie si vant pe care o veti gasi in zona satului Liliache.

Alte articole de blog

Siguranta cosului de fum 10.06.2014

Siguranta cosului de fum

"Discurs lung si complex,aparent banal, de multe ori avut prea tarziu… Traind in tara “specialistilor”,in care comerciantii au luat locul profesionistilor,in tara consumerista, a produselor fru...

Seminee Gaz Exclusiviste-Club Series 09.05.2018

Seminee Gaz Exclusiviste-Club Series

Anul 2018 este anul inovatiilor in domeniul semineelor pe gaz, cei doi producatori alaturi de care suntem prezenti in Romania: Element4 si Kalfire lupta pentru suprematia produselor premium, al semine...