EXECUTIA LUCRARILOR DE TENCUIELI EXTERIOARE - Seminee Expert

EXECUTIA LUCRARILOR DE TENCUIELI EXTERIOARE

EXECUTIA LUCRARILOR DE TENCUIELI EXTERIOARE

Publicat de Mugur Mazilu14.06.2012

In vederea protejarii cosurilor de fum impotriva intemperiilor vremii, la suprafata exterioara a acestora se executa tencuieli, ale caror conditii de realizare sunt prezentate in cele ce urmeaza.

1. Operatiuni pregatitoare
Lucrarile ce trebuie efectuate inainte de inceperea de incorporea executiei tencuielilor exterioare
– Controlul suprafetelor ce urmeaza a fi tencuite
– terminarea lucrarilor a caror executie simultana sau ulterioara cu exec. tencuielilor  ar putea provoca deteriorarea acestora;
– suprafetele ce se tencuiesc sa nu prezinte abateri, mai mari decat cele admise
– suprafetele suport sa fie curate, suprafetele din plasa de rabit trebuie sa fie bine intinsa si legate;
– rosturile zidariei se vor curata pe 3-5 mm, iar suprafetele de beton vor fi aduse in stare rugoasa;
– pe suprafetele exterioare ale peretilor, trasarea se va face prin repere de mortar (stalpisori).
– se vor fixa repere de mortar la toate colturile cladirii, precum si pe suprafetele dintre golurile ferestrelor si usilor exterioare, reperi ce se vor executa din acelasi mortari ca si grundul.
2. Executarea amorsarii
– Suprafetele de beton si ale zidariilor de caramida se stropesc cu apa, apoi se amorseaza cu un sprit de ciment si apa.
– pe suprafetele de b.c.a. spritul se va executa cu mortar ciment-var, compozitie 1: 0,25 : 3 (ciment, var, nisip).
– pe suprafetele de plasa de rabit se va aplica direct smirul din mortar cu aceiasi compozitie cu a mortarului pentru grund
– amorsarea se va face cat mai uniform, fara discontinuitati fara prelingeri pronuntate, avand o suprafata rugoasa si aspra la pipait.
3. Executarea grundului
– Grundul in grosime de 15-20 mm se va executa, pe suprefetele de beton (plasa de rabit), dupa cel putin 24 ore de la aplicarea spritului (smirului) si dupa, cel putin 1 ora in cazul suprafetelor de caramida.
– grundul va fi la tencuielile tip similipiatra din mortar de ciment-var marca M100T;
– smirul prea uscat se uda cu apa inainte de exec. grundului
– grosimea grundului se va incadra in grosimea reprelor de tasare (stalpisori) si se va verifica obtinerea unei suprafete verticale si plane, fara asperitati, neregularitati, goluri;
– interzis aplicarea grundului pe suprafete inghetate sau daca exista pericolul ca grundul sa inghete inainte de intarire.
– grundul (ca si spritul) se va aplica pe fatadele cladirilor de sus in jos, de pe schela de fatada independenta, montata la cca. 50 cm fata de suprafata fatadelor.
– inainte de aplicarea tinciului (a tencuielilor speciale) suprafata grundului sa fie uscata si sa nu aiba granule de var nestins.
4. Executarea spatiului vizibil
-, stratul vizibil de 10-12 mm grosime se va executa driscuit si periat cu mortar var-ciment marca M25T, confectionat nisip,.
– la tencuielile similipiatra, stratul vizibil de 15-20 mm grosime se va executa din mortar marca M100T confectionat cu piatra de mozaic in loc de nisip; finisat buceardat sau pieptanat in asize
– tencuielile exterioare se vor realiza pe campuri mari din aceeiasi cantitate de mortar pregatita in prealabil pentru evitarea diferentei de culoare.
Intreruperea lucrului nu se va face la mijlocul suprafetelor pentru evitarea petelor si diferentelor de nuante.
Nu se vor executa tencuieli exterioare la o temperatura mai mica de +5oC
Dupa executarea tinciului se vor lua masuri de protectia suprafetelor proaspat tencuite.

 

Alte articole de blog