detalii si informatii cu si despre seminee construite - Seminee Expert

detalii si informatii cu si despre seminee construite

detalii si informatii cu si despre seminee construite

detalii si informatii cu si despre seminee construite

Publicat de Mugur Mazilu12.07.2018

Semineul a devenit obiectul indispensabil in casele noi, in case costruite modern, cu materiale eficiente, izolate termic corespunzator normelor. Semineul poate fi sursa principala sau alternativa de caldura a casei, sursa putin poluanta si foarte eficienta.(În clădirile noi, eficiente din punct de vedere energetic, cererea de căldură este de aproximativ 40 kWh / m2 )

Iata cateva detalii ce nu ar trebui sa fie omise de catre costructorii acestor obiecte si de ce e nevoie de specialisti:

1-Constructia casei incepe cu proiectarea. In tarile civilitate, proiectarea casei incepe cu pozitionarea semineului/sobei si a cosului de fum aferent. Pozitionarea centrala a sursei de caldura si a cosului de fum avantajeaza eficienta si distributia gravitationala a caldurii, fara a fi nevoie de ventilatoare sau canale de directionare prea lungi si putin eficiente.

2-Necesarul termic este o necesitate, semineul nu trebuie sa devina sursa ce poate crea disconfort termic, chiar daca, de multe ori, se doreste o dimensiune mare a semineului cu suprafata vitrata mare, acestea sunt impuse de necesarul termic real si eficient al casei.(*”La etapa de proiectare a clădirii, trebuie să decideți și un mod de ventilare a casei, care va asigura confortul adecvat al membrilor gospodăriei și funcționarea corectă a dispozitivelor. Trebuie să comparați avantajele și dezavantajele sistemelor de ventilație disponibile pentru a putea decide asupra celei potrivite pentru noi și, bineînțeles, să vă asigurați că parametrii de ventilație ai dispozitivului (ventilatoare, conducte, coșuri de fum) sunt selectați corespunzător și recalculat.Ventilația este o instalație la fel de importantă ca o instalație de încălzire sau chiar o instalație de apă, funcționarea acesteia are un impact direct asupra confortului și siguranței utilizatorilor clădirii. Distingem două tipuri de bază: gravitaționale și mecanice. Cu toate acestea, nu se poate uita de ventilația hibridă, adică una care combină ambele metode menționate mai sus și se bazează pe periodic (în situații în care, din diverse motive, ventilația naturală nu funcționează), suportul ventilației gravitaționale – mecanic (motoarele electrice ale ventilatoarelor sau prize ). Acest model de ventilație în obiectele nou construite deplasează încet gravitația tipică”*.)

3-Aportul aer extern calculat pentru fiecare sura de caldura in parte, in special pentru semineu/soba.(*”Dispozitivele de încălzire cu o cameră de ardere (care include și seminee), necesită o cantitate suficientă de aer de ardere. Se colectează atât din exteriorul clădirii, cât și din încăperea unde se află șemineul. Acest lucru se realizează prin diferite tipuri de difuzoare sau prize de aer sau printr-un canal adecvat rulat sub podea, care este alimentat cu aer sub șemineu (în cazul inserțiilor moderne de șemineu – direct in focar). Canalul unei astfel de conducte ar trebui plasat pe partea de vest sau nord a clădirii, deoarece vânturile care aruncă aerul către clădire se produc cel mai adesea din acea direcție. Aerul exterior sub șemineu este furnizat prin intermediul unei țevi din PVC sau a unor canale galvanizate din oțel, atât dreptunghiulare cât și circulare. Cel mai bine este să instalați astfel de canale la etapa șapei într-o încăpere, acestea ar trebui izolate termic. De asemenea, conducta poate să fie echipată cu o clapetă, care este reglată de cantitatea de aer care circula în șemineu sau în soba (adesea în acest loc este folosit un amortizor electronic controlat – în funcție de temperatura din camera de căldură a semineului). Priza de aer situată în afara clădirii are o plasă care ar trebui să împiedice intrarea insectelor, a rozătoarelor sau a impurităților mecanice mai mari*)

4-Specialistul este obligat sa dimensioneze cosul de fum si focarul cu ajutorul programelor de calcul specializate. La fel si aportul de aer extern pentru combustie.Nu se recomanda construirea un semineu cu echipe de montaj fara experienta vasta in domeniu.Totul conform normelor si nimic intamplator.

De ce este necesara solutia din faza de proiect:

ex:

“Iata si prezentarea germana expusa pe site specializat (spartherm.com): 12mp intr-o cladire realizata intre 1970 si 1990 (adica fara termoizolatie suplimentara) au acelasi necesar termic precum 21 mp intr-o cladire proiectata conform EnEV2002 (aproximativ cu cerintele promovate in Romania de dupa 2011, mai mult la nivel declarativ) si au acelasi necesar termic precum 30 mp intr-o cladire proiectata ceva mai bine decat solutia romaneasca (20cm la placa pe sol, 20cm la pereti, 40cm la planseu peste ultimul nivel si tamplarie cu U<1 W/(mpK)”

5-Dimensionarea corecta a grilelor semineului (grilele carenei de convectie, a hotei). Exista un minim pentru admisie si un minim pentru evacuarea aerului cald (mai multe detalii va poate oferi specialistul in functie de caz)

6-Adaptarea tavanului pentru decompresie si izolarea corecta a materialelor din spatele semineului/sobei.

7-Legatura corecta la cosul de fum. Materialele folosite sunt speciale si rabatul de la calitate nu isi are locul, la evacuarea semineelor temperaturile sunt de pana la 350grade.

Picture 022

8-Adaptarea cosului de fum profesional conform agregatului folosit. Chiar daca exista multe sisteme profesionale, nu toate pot functiona in mediul umed sau la temperaturi de lucru ce depasesc anumite temperaturi.

9-Mentenanta si curatarea anuala a semineului/sobei si a cosului de fum. Toate produsele isi pierd garantia in cazul in care nu au fost verificate de catre o firma autorizata.(exista 2 asociataii de cosari chiar in Bucuresti)

10-Folosirea materialelor corecte si recomandate pentru partile decorative ale semineului. in functie de caz.(mai multe detalii va poate oferi specialistul in functie de caz)

11-Folosirea corecta a semineului si alimentarea conform instructiunilor de folosire furnizate de catre producator(importator). Un kg de lemn esenta tare contine o putere de cca 4kw, cunoscand acest detaliu, va fi foarte usor sa alimentam corect semineul nostru.
De asemenea, trebuie sa stim ca lemnul de foc tebuie depozitat si tinut cel putin 2 ani inainte de folosire. Lemnul cu umiditate excesiva(peste 23%) nu este eficient si afuma geamul la interior, depunerile pe interiorul focarului si cosului de fum fiind excesive.

Alte articole de blog

Seminee Kal-Fire 22.01.2016

Seminee Kal-Fire

Incepand cu 2016, Seminee Expert a devenit unic importator al produselor Kal-Fire [gallery link="file" order="DESC" columns="4"]     Fata de produsele cu care am fost obisnu...

Seminee Nordpeis-Seminee Nordice! 12.12.2017

Seminee Nordpeis-Seminee Nordice!

Seminee Expert recomanda semineele Nordpeis, Seminee fabricate in Suedia si Polonia, seminee cu acumulare de caldura, seminee cu ardere curata, seminee si sobe eficiente, seminee cu autonomie ridicat...