Cosul de fum: istorie si siguranta in exploatare! - Seminee Expert

Cosul de fum: istorie si siguranta in exploatare!

Cosul de fum: istorie si siguranta in exploatare!

Cosul de fum: istorie si siguranta in exploatare!

Publicat de Mugur Mazilu11.01.2017

Avem un inceput de an desprins din  basme, cu zapada multa, asa cum am avut de ani multi, reversul medaliei fiind drumurile inzapezite, accidente provocate de frig si foarte multe incendii la nivel national, incendii provocate de cosul de fum, semineu/soba sau un scurt la instalatia electrica, cel putin asa ne informeaza televiziunile din tara noastra.

Este cosul de fum din zilele noastre atat de periculos, este ceva nou in faptul ca anual mor oameni si foarte multe case ard?

Nu! Problema incendiilor cauzate de cosul de fum a inceput inca din epoca Tudorilor, dupa 1485 , implementarea cosurilor de fum si schimbarea sistemului de evacuare cu un simplu gol in partea superioara a semineului. Am  putea spune ca pana in jurul anului 1400, semineul era chiar livingul casei, loc in care familia respectiva isi petrecea viata de zi cu zi.

Epoca Tudorilor aduce multe noutati, atat la nivel cultural, dar si arhitectural, casele construite in epoca respectiva fiind total diferite de cele vechi, avand etaj, folosind caramida , combinata cu lut si grinzi din lemn(interior si exterior).

Da, Cosurile de Fum si Semineele deschise au permis constructorilor din vremea respectiva sa construiasca si pe verticala, folosind acelasi cos de fum pentru doua seminee(parter si etaj), eficientizand incalzirea si imbunatatind traiul oamenilor din perioada respectiva.

In acest fel si construit cu elemente din lemn la interior, nepastrand distantele fata de grinzile din lemn ale acoperisurilor, Cosul De Fum a devenit unul dintre marii “criminali” ai secolului xv, alaturi de holera , zahar si alte inventii ale epocii moderne de la vremea respectiva. In afara faptului ca din cauza semineelor si a cosurilor de fum ardeau case/cartiere , existau multe cazuri cu intoxicatii , dar si cu multe victime cauzate de daramarea cosurilor de fum in interior si chiar exterior. Asigurarea statica lipsind cu desavarsire in perioada respectiva.

Au ars cartiere intregi, au murit mii de oameni, lucru care a fost trecut cu vederea timp de aproape un secol, pana in  momentul cand au aparut anumite norme si standarde in costructii, da, in Anglia aceste norme exista de la 1580. Accidentele , incendiile si intoxicatiile fiind mult reduse, cosurile de fum fiind din ce in ce mai analizate si construite cu materiale recomandate, avand asigurarea statica recomandata si obligatorie.

Revenind la realitatea romaneasca si la mediatizarea incediilor provocate de seminee, sobe si cosuri de fum, ne intristeaza faptul ca in Romania exista firme fara autorizatii in domeniul acesta , firme care construiesc , recomanda si executa mentenanta acestor elemente fara pregatire si fara noima. Ne intristreaza faptul ca nu se respecta normele si standardele Europene ce fac referire la constructia si mentenanta seminee si cosurilor de fum, ca nu exista reguli stricte de prevenire si combatere a incendiilor la nivel national.

Noi putem doar sa insistam in a ne exprima parerea si in a va oferi sfatul nostru:

Construiti seminee, sobe si cosuri de fum profesionale doar cu echipe specializate, cu experienta in domeniu. Executati verificarea si curatarea cosurilor de fum si a semineelor si sobelor doar cu echipe specializate, nu cum suntem sfatuiti la televizor, singuri, empiric!

 

www.seminee-expert.ro

www.tona.ro

 www.cosarexpert.ro

Cosurile de fum pe care le recomandam sunt: Tona-Germania si Metaloterm Eontop-Olanda.

Semineele si sobele pe care recomandam sunt : Nordpeis, Hajduk, Kalfire, Element4, Carbel.

Silicatul de calciu pe care il recomandam este: Skamotec225-Skamol.

 

Alte articole de blog

Seminee KALFIRE! 17.09.2016

Seminee KALFIRE!

La inceputul anului prezentam semineele Kal-Fire si avantajele pe care le prezinta, in comparatie cu toate celelalte seminee pe care le-am vazut si de care am auzit. De curand, am participat la int...