ce pompa de caldura sa aleg si de la ce specialist fara a avea batai de cap? - Seminee Expert

ce pompa de caldura sa aleg si de la ce specialist fara a avea batai de cap?

ce pompa de caldura sa aleg si de la ce specialist fara a avea batai de cap?

ce pompa de caldura sa aleg si de la ce specialist fara a avea batai de cap?

Publicat de Mugur Mazilu14.08.2023

Zilele trecute vorbeam cu un prieten al meu, unul mai putin familiarizat cu ale tehnicii, despre articolul scris recent despre pompele de caldura.

Acest prieten mi-a spus: ‘ De cand am citit articolul tau cu subiectul”ce pompa de caldura sa aleg? “ m-am apucat si m-am documentat pe subiect, si trebuie sa-ti spun ca m-a apucat durerea de cap !’

‘De ce?’ l-am intrebat eu surprins .

‘Pentru ca sunt atatea oferte pe net ca nu mai stiu ce sa aleg si ce sa cred! Toti spun ca pompele lor sunt cele mai bune si sunt atatea alternative ca ma apuca depresia la gandul ca trebuie sa aleg una!’

Si dintr-odata mi-am dat seama ca ce spunea este adevarat. Si m-am gandit ca pentru a-l ajuta, trebuie sa schimb abordarea. Adica nu sa-i ofer un peste, ci sa-l invat sa pescuiasca…

‘Daca vrei sa nu te mai doara capul, cred ca trebuie sa-ti pui alta intrebare ‘ , i-am spus.’ Adica, nu ce pompa de caldura sa aleg, ci cum sa aleg o pompa de caldura? ‘

Uitandu-se neincrezator la mine, el m-a intrebat enervat :’Si cum crezi tu ca asta va face vreo diferenta?’

I-am raspuns :’ Daca te gandesti ca vei vrea sa cauti metodic , inseamna ca vei folosi un unic set de criterii clare, cu care vei cantari fiecare oferta peste care vei da’ , i-am raspuns. Cum spune romanul : ‘ajunge o maciuca la un car de oale!’

Si cu un inceput de zambet in coltul gurii, m-a intrebat : ‘Aha ! Si la ce criterii minune te gandesti?’

I-am raspuns cu o intrebare : Tu ce vrei de la pompa pe care o cauti? Mi-a raspuns cu naduf : ‘ Sa fie una buna! Sa-mi incalzeasca casa cind am nevoie, sa mi-o raceasca vara, sa nu trebuiasca sa umblu la ea , sa nu-mi trebuiasca un manual de 100 de pagini ca s-o pot opera! Si sa nu platesc curentul pentru doua case!’

‘Si nu vrei sa fie si cea mai ieftina?’, l-am intrebat . ‘Nu, mi-a raspuns, ca n-am nevoie sa o schimb la anul! Dar nici sa fie exagerat de scumpa! ‘

‘Vezi ca stii déjà criteriile esentiale? ‘, i-am raspuns. Adica vei astepta de la viitoarea ta pompa :

  1. Consum Performanta
  2. Redus de energie electrica
  3. Calitate in constructie
  4. Confort in utilizare
  5. Pret corect

 

‘Nu asta vrei ?’ l-am intrebat . ‘Exact asta!’ , mi-a raspuns vizibil usurat.

‘Atunci hai sa le luam pe rand, si la sfarsit vei vedea limpede ce alegere sa faci si n-o sa te mai doara capul deloc!’ , i-am raspuns, gandindu-ma déjà ca voi face pentru fiecare criteriu cate un articol scurt si cuprinzator..Si ca sa nu va irosesc timpul, primul urmeaza chiar acum:

Pompa de caldura- Performanta

O pompa de caldura( aer-apa) buna trebuie sa poata sustine confortul termic al casei atat vara cat si iarna, fara sa cracneasca. De aceea, trebuie sa cautati in datele tehnice intervalul termic in care producatorul garanteaza functionarea ei. Producatorul pompei Defro DHP Premium , pe care o vom folosi ca exemplu in continuare, garanteaza functionarea intre -25 si + 35 grade Celsius. Veti vedea ca altele incep de la -20 si urca pana la +40 grade Celsius, in timp ce majoritatea vor fi in intervalul -25 + 35 grade Celsius.

In acelasi timp trebuie sa cautati valorile minime si maxime ale agentului termic furnizat intre aceste limite de temperatura a aerului din exterior. Veti vedea ca pompa Defro poate raci agentul termic pana la 10 grade si il poate incalzi pana la 65 grade.Si comparand alternativele existente, veti vede ca marci consacrate nu pot cobori dacat pana la 15 grade pentru apa racita si pot urca pana la 60 grade pentru apa calda furnizata.Exista si pompe care pot furniza apa calda la 70 grade, dar veti constata ca putini producatori precizeaza clar temperatura minima la care produsul lor poate raci apa, limitandu-se la a declara ca pompa este reversibila, deci poate si raci.

Evident, insa, cel mai important criteriu dupa care judecam o pompa de caldura este coeficientul COP- Coefficient of Performance .

Spuneam intr-un articol precedent ca acesta arata cati kilowati de putere termica pot fi generati cu consumul unui kilowat de putere electrica,in anumite conditii. Spuneam de asemenea ca valoare COP de referinta folosita de toti producatorii este pentru A7/W35, adica  pentru agent termic livrat la 35 grade cand temperatura exterioara este 7 grade.

In cazul pompei Defro DHP Premium, COP la A7/W35 este 4,9 . Aceasta inseamna ca din aproape 5 Kw putere termica livrata dumneavoastra veti plati doar unul, echivalentul puterii electrice consumate.

Cautand in piata dupa acest criteriu, veti intalni valori intre 3,7 si 5,2 , dar majoritatea sunt intre 4,5 si 4,76 .Trebuie tinut insa cont de un lucru important- nu intamplator producatorii au ales sa declare valoarea de referinta a COP la temperatura exterioara de 7 grade, pentru apa calda furnizata de 35 grade- acesta este un regim de lucru la care toate pompele functioneaza foarte bine!

Daca veti  cauta un COP declarat pentru conditii mai grele, veti gasi valori pentru -7 grade, de la 2,7 la 3.0 , si veti constata ca nu toti producatorii  cu nume in piata aleg sa declare ceva la acest regim !

Uitandu-ne la Defro DHP Premium, vom gasi un COP de 3.2 pentru A-7/W35, dar , mai mult, vom gasi un COP de 3.0 declarat si pentru A-15( ! )/W35 , ceea ce spune  multe despre performanta pompei si despre seriozitatea producatorului.

Cifrele de mai sus sunt relevante pentru regimul de iarna, in care pompele trebuie sa furnizeze caldura atat pentru consumul casnic cat si pentru incalzirea casei.

Dar vara? Functionarea pompei in regim de racire este clasificata in functie de parametrul  EER – Energy Efficiency Ratio , calculat in conditii similare coeficientului COP – adica A35/W18- la o temperatura exterioara de 35 grade, si livrand apa racita la 18 grade. Toti producatorii subliniaza ca pompele lor sunt reversibile, adica pot si raci agentul termic pentru a racori casa.  Dar veti observa ca putini producatori dau si cifre, aceasta deoarece toate pompele de caldura consuma mai mult in regim de racire ( din multiple motive inevitabile care tin de fenomenele fizice petrecute in timpul functionarii in acest regim).  In cazul Defro DHP Premium, EER la A35/W18 este 3.76.

Un alt lucru relevant pentru performanta unei pompe de caldura este diferenta in capacitatea declarata pentru incalzire si pentru racire. Astfel, pentru Defro HP Premium 16, avem 16 kw capacitate incalzire – 15.7 kw capacitate racire, adica doar 0.3 kw diferenta! Si veti vedea in articolele urmatoare ca aceasta diferenta minima nu este deloc intamplatoare !

Pentru a rezuma cele de mai sus, judecati performanta unei pompe de caldura dupa cifrele relevante :

  • Intervalul de temperatura exterioara in care este garantata functionarea
  • Valorile minime si maxime de livrare a agentului termic furnizat
  • COP in conditii standard- A7/W35
  • COP in conditii aspre- cautati A la temperatura cea mai joasa disponibila( -7 sau -15)
  • EER in conditii standard- A35/W18
  • Calculati diferenta de capacitate declarata in regim de racire si incalzire

Avand cifrele in fata veti putea trage singuri concluziile . Iar atunci cand nu aveti cifre disponibile pentru conditii mai vitrege,veti sti singuri ce concluzii sa trageti !

Alte articole de blog

In Dulcele stil Brancovenesc! 30.08.2016

In Dulcele stil Brancovenesc!

De fiecare data cand privesc pozele acestui proiect, am sentimentul de acasa, de special, de altceva, de romanesc, de autentic! Da, este un proiect nou, realizat de catre un om special ce a concepu...

Semineul Andreea 08.06.2012

Semineul Andreea

Acest semineu este dotat cu focar Nordpeis-N36, focar din otel, placat la interior cu placi modulare din samota, ardere curata si dubla combustie/gazeificare. Partea decorativa are o structura din si...