SILATERM-MATERIALE PENTRU CONSTRUCTII SEMINEE CU RADIATE.
SILATERM-CEHIA
- Brandul Silaterm, dedicat in totalitate constructiei de incinte de seminee si sobe, este activ pe piata de 12 ani.
Krby TURBO s.r.o. , compania proprietara a acestui brand si CEO-ul acesteia sunt dedicati acestei ramuri industriale de peste 20 de ani.
- In aceasta perioada din ce in ce mai multi experti au aderat la metodele si materialele noastre iar experienta noastra a fost imbogatita de sute de vizite la producatorii de astfel de materiale , la laboaratoarele de testare si acreditare in domeniu. In consecinta, toate materialele noastre au fost extensiv testate inainte de omologare si introducere pe piata.
- Datorita imensei experiente pe care Cehia o are in domeniu, foarte multe companii straine au ales sa aiba operatiuni de productie si cercetare in tara.
- SILATERM este in prezent liderul pe piata ceha in domeniul constructiei de incinte de seminee si sobe si a inceput o extensie organica pe pietele de export.
- De exemplu, renumita companie TECHNO-PHYSIK Group a decis sa distribuie materialele SILATERM alaturi de propriile produse ,panourile izolante Thermax® .
- Filozofia de piata a companiei este sa fie mereu disponibila pentru clientii, asigurand produse de inalta calitate si servicii de top.
- Credem cu tarie ca instalarea de seminee si sobe trebuie sa fie accesibila oricui.De aceea ne straduim sa oferim solutii complete, la cea mai inalta calitate si in conditii favorabile de piata.
- Scopul nostru ultim este sa oferim clientului final caldura si confortul dorit in cel mai sanatos mod posibil- prin caldura radianta.
- Pretuim faptul ca fiecare client este unic, cu propriile nevoi si asteptari . De aceea noi furnizam servicii de instalare de seminee si sobe care ofera nu numai solutia potrivita pentru fiecare caz in parte, dar ofera clientului si o valoare consistenta in functionarea de zi cu zi.
- Exemple de cazuri clientFiecare dintre noi este unic si are nevoi si dorinte diferite
- 3 STUDII DE CAZ:
- O casa de vacanta la munte, sau orice casa locuita doar temporar are caracteristici si nevoi specifice. Casa nu este de obicei incalzita in timpul saptamanii si este rece bocna.Pentru o incalzire rapida un sistem de incalzire folosind incalzirea prin convectie este cel mai potrivit, datorita timpului scurt de reactie. Insa dupa ce casa a fost incalzita, un sistem de incalzire cu acumulare de caldura ar fi mai indicat.
- Solutia optima in acest caz este construirea unei incinte hibrid- placi acumulatoare de caldura combinate cu un sistem de grile de convectie cu deschidere variabila. Dupa secventa de incalzire rapida folosind grilele de convectie, acestea se inchid si permit incintei sa acumuleze caldura si sa o radieze controlat in incapere. Aceasta va permite o incalzire constanta chiar si pe timpul noptii, cand locatarii isi petrec prima noapte in casa incalzita perfect, pentru ca Solutia este perfecta !
- Un tanar manager care-si petrece cea mai parte a timpului la munca are dorinta de a avea un semineu de design- cu panouri de sticla cat mai mari posibil. De fapt, tot ce il intereseaza este sa vada focul arzand, asa ca ne putem astepta ca folosirea semineului sa fie doar ocazionala , deoarece clientului nostru ii place sa petreaca o seara agreabila langa semineu, alaturi de prietena lui si o sticla buna de vin. Semineul este elementul esential in crearea unei atmosfere perfecte in casa. Deoarece aceasta este una bine izolata, pare destul de dificil sa nu supraincalzesti incaperea si sa imblanzesti puterea unui focar de dimensiuni mari.
- In acest caz, incinta ar trebui construita din placi puternic acumulatoare de caldura, iar focarul ar trebui ales astfel incat sa fie compatibil cu aceste placi. In acest fel putem etala puterea mare a focarului pe o perioada lunga de timp si putem permite clientului sa se bucure in liniste de spectacolul flacarilor fara sa supraincalzeasca incaperea.
- Dupa oprirea focului,incinta va continua sa mentina o ambianta perfecta pe toata durata noptii,ceea ce va face din nou ca solutia sa fie perfecta !
- Un cuplu traieste in caminul lor alaturi de bunica. Ei doresc sa-si incalzeasca locuinta cu foc de lemne, si de aceea doresc sa-si instaleze un semineu.Dar aceasta ar insemna incarcari frecvente ,poate chiar o data pe ora.Deoarece atat sotul cat si sotia au o activitate profesionala intensa , ei sunt plecati mai toata ziua.Aceasta inseamna ca bunica ar trebui sa aiba grija de foc , situatie nu tocmai potrivita, pentru ca varsta ei face o asemenea activitate destul de dificila.
- In acest caz ideala ar fi realizarea unei sobe cu acumulare de caldura si sistem de incalzire pasiva, cu frecventa de incarcare de 8- 10 ore.In acest fel cei doi soti pot face prima incarcare inainte de a pleca la munca si o a doua dupa ce revin acasa. Iar bunica nu trebuie sa-si mai faca nici o grija pentru foc si poate in schimb sa se bucure de confortul oferit de caldura molcoma a sobei toata ziua.
- Inca o data, materialele Silaterm asigura o solutie perfecta !
- Alegerea tipului potrivit de instalatie de incalzire este la fel de importanta ca si alegerea tipului potrivit de materiale pentru construirea acesteia !
- Fiecare tip de instalatie de incalzire necesita materialele sale specifice
- De aceea noi suntem prezenti pentru voi, cu solutia completa !
- SILATERM-NOMENCLAATOR DE PRODUSE!
- SILAPOR 3G (750 kg/m3)
- Placi pentru construirea de seminee cu convectie, sobe de gatit, afumatori si gratare de gradina.
- SILAPOR MG (1 000 kg/m3)
Placi radiante cu magnezita .
- RELAX 3G (1 350 kg/m3)
Placi pentru construirea de seminee cu acumulare de caldura.
- GRAFIT 3G (2 100 kg/m3)
Placi pentru construirea de seminee cu acumulare intensa de caldura si sobe
MORTAT, GLET, ADEZIVSI PLASA SPECIALA!
- Plasa sintetica rezistenta termic
- WHITE 600 -adeziv
- KAMMAL 30 -mortar
- HAFTAK -mortar
- DOUBLETHERM -glet
- MODEL- glet
- FINISH -glet
- ST-H- glet
- Adeziv de imbinare universal
- SILAPOR!
Placi pentru seminee cu convectie, sobe de gatit, afumatori, cuptoare de gradina
- ce este SILAPOR?
- Produs 100% natural.Este facut din mici granule de argila ce se gasesc in exploatarile miniere de suprafata, si sunt cunoscute sub numele comercial de LIAPO
- Acestor granule sunt apoi tratate termic (coapte) in cuptoare rotative.
- Coacerea are loc la 1 200 °C. In timpul acesteia, orice element organic este ars si evacuat din masa granulelor, iar dupa aceea granulele expandeaza si suprafata lor este intarita semnificativ, proces care este numit sinterizare.
- Este extrem de rezistent la socuri termice
- Structura granulata il face relativ usor de procesat in ciuda densitatii sale ridicate .
- Cimentul pe care-l folosim in procesul de productie al SILAPOR-ului are rezistenta maxima ( 52) iar toate celelalte ingrediente sunt special alese pentru a mari rezistenta termica a produsului final.
- In procesul de productie al SILAPOR-ului intra numai materii prime supuse unor controale riguroase.Astfel avem garantia mentinerii unui inalt nivel de calitate .
- Mixarea si procesarea sunt efectuate pe linii complet automatizate. Astfel eroarea umana este eliminata .
- Imbinarea armonioasa intre materiile prime de calitate si tratarea pe linii automate de productie asigura cel mai inalt standard de calitate intregii game de produse SILATERM.
- Constructia inovativa a matritelor , prevazute cu o structura atent studiata si supusa la numeroase teste , ne permit sa cream produsele de calitate pentru care suntem renumiti si cautati.
- CUM RECUNOSTEM UN PRODUS DE CALITATE SI CE NU SE VEDE LA PRIMA VEDERE?
- Semnul folosirii unui ciment termic de calitate intr-o linie de productie bine reglata este spargerea in jumatate a granulelor de argila impreuna cu restul placii sectionate. Aceasta inseamna ca adeziunea cimentului termic special este atat de puternica la suprafata granulelor incat acestea se sparg pur si simplu in prezenta unei solicitari mecanice in acelasi plan cu materialul in care sunt inglobate.
- Daca insa procesul nu este bine condus sau daca ingredientele nu sunt de calitate, granulele de argila raman intregi in planul taieturii, deseori acoperite cu legantul de joasa calitate .De regula astfel de placi se fisureaza cu usurinta , chiar si in timpul manipularilor.
- O astfel de sectiune efectuata in material ar trebui sa prezinte o densitate mare de granule Liapor( argila).In caz contrar, placa este fragila, deoarece producatorul a facut economie la cel mai important ingredient. Frecvent acesta este inlocuit cu nisipuri argiloase de slaba calitate.
- Un alt semn de calitate scazuta este spumarea ridicata a betonului folosit, care in combinatie cu un numar redus de granule reduce semnificativ rezistenta mecanica a placilor.
- EXEMPLE DE ASA NU:
- SEMNE DISTINCTIVE DE PRODUS DE CEA MAI BUNA CALITATE:
- Urmariti ca :
- Placile sa fie perfect drepte pe toate directiile.
- Toate placile din pachet sa aiba exact aceleasi dimensiuni.
- Suprafata placilor sa aiba o structura omogena.
- Masa fiecarei placi trebuie sa fie apropiata. (toleranta este data de abaterea admisa de maximum +/- 10% a densitatii granulelor de argila Liapor).
- Placile nu se rup sau fisureaza la prelucrari mecanice.
- Muchiile si colturile nu se faramiteaza.
- Ambalajul sa fie impecabil si sa protejeze integritatea placilor.
Cum se comporta semineele construite cu Silapor ?
SILAPOR este materialul ideal pentru construirea incintelor de seminee care incalzesc prin metoda clasica de convectie termica.
Structurile construite din SILAPOR sunt rezistente si ideale pentru placari ornamentale(piatra, caramida, etc).
Dupa o perioada de aproximativ 2 ore in care absoarbe caldura, materialul inceteaza sa se mai comporte ca un izolant si incepe in schimb sa radieze caldura.Din momentul in care focul nu mai este alimentat, incinta continua sa radieze caldura pentru inca 3 ore( daca timpul de functionare cu flacara al semineului a fost de minim 3 ore).
Tineti insa cont de faptul ca SILAPOR nu este conceput ca un material cu acumulare de caldura propriu-zis.
SILAPOR:
Utilizari ideale :
- Incinte de seminee cu convectie
- Plinte de seminee, sobe sau sobe de gatit
- Afumatori, seminee de gradina
Procesare:
- Este posibila folosirea de scule de mana( ex fierastrau manual, dar acestea vor suferi o uzura puternica)
- Taierea cu discuri diamantate pentru piatra
- Taiere cu jet de apa(atentie la uscarea ulterioara completa )
Proprietati:
- densitate 750 kg/m3
- Conductivitate termica 0,48 W/mK
- Rezistenta la comprimare 4,7 MPa
- Rezistenta termica 500 °C
- Dimensiuni disponibile (mm):
- 600x400x30
- 660x220x30
- 700x220x40
- 1000x250x40
- 1000x500x40
- 1000x250x50
- 1200x250x50 (potrivita ca placa de soclu)
- 1000x500x50
- 700x220x75
- 1000x250x100
- Placi curbe cu raza de 330, 440,550,660,770,800,880 mm
- SILAPOR MG-RELAX 3G-GRAFIT 3G
- Incintele acumulatoare de caldura necesita placi cu o densitate mai mare care sa permita o acumulare de caldura mai mare si o transmitere mai rapida a caldurii.Pentru a obtine acest rezultat placile trebuie sa contina materialele potrivite. De aceea folosim:
- GRAFIT SI MAGNEZITA
- Acestea se regasesc in anumite proportii in materialele mentionate.+
- GRAFITUL
- Numele sau vine din cuvantul grec grafein (a scrie). Este un mineral nemetalic.In domeniul constructiei de seminee grafitul este folosit cu precadere in producerea de placi cu acumulare de caldura, unde dorim sa crestem conductivitatea termica.In general , aceasta creste direct proportional cu densitatea.Din pacate insa odata cu cresterea densitatii creste si duritatea materialului, ceea ce ingreuneaza prelucrarea acestuia. Astfel folosirea discurilor pentru taiere devine foarte dificila si aceasta inseamna un obstacol important pentru construirea unei incinte cu acumulare de caldura.
Din fericire, grafitul permite obtinerea unei conductivitati termice ridicate fara a creste si densitatea si duritatea placilor
- Calitatea acestor placi este determinata de urmatoarele 4 caracteristici, care trebuie sa fie intr-o proportie optima intre ele :
- Capacitatea de acumulare
- Conductivitatea termica
- Stabilitatea dimensionala
- Prelucrabilitatea buna
Conductivitatea termica a grafitului variaza intre 119–165 W.m-1.K-1
Prin comparatie, in tabelul de mai jos avem alte materiale folosite in domeniu:
-
Material Conductivitatea termica (W.m-1.K–1) Samota si placi ceramice 1,1 Caramida rosie 0,65 – 0,8 Fonta 42 – 63 Otel 58 Otel Inox 15 Silicat de calciu 0,2 - MAGNEZITA
- Magnezita este un mineral extras atat din exploatari miniere de suprafata cat si de adancime.Este folosita pentru capacitatea ei de acumulare termica, pentru conductivitate, rezistenta sa la socuri termice si rezistenta ei termica ridicata- la 1800 °C.Folosita in cantitatea si calitatea potrivita , ne permite sa reglam cu finete densitatea unei placi si sa atingem proprietatile dorite pentru fiecare aplicatie.In acest mod instalatia construita capata o capacitate mai buna de acumulare permitand in acelasi timp o prelucrabilitate buna.
Densitatea magnezitei pe care o folosim variaza intre
2 600 si 2 800 kg/m3.
- Incintele de semineu construite cu RELAX 3G
Compozitia placilor RELAX 3 G este special formulata pentru constructia incintelor de semineu cu acumulare de caldura.Aceste incinte acumuleaza o cantitate mare de caldura care este apoi rapid transmisa in camera prin radiatie termica.Proprietati tehnice si procesare:
RELAX 3G are densitatea remarcabila de 1 350 kg/m3, care garanteaza o capacitate de acumulare termica importanta. Pentru o retransmitere rapida in camera a caldurii acumulate , grafitul natural este folosit in cantitati insemnate.Acest mineral creaza in interiorul placilor o retea care distribuie caldura rapid si uniform. RELAX 3G este o placa foarte stabila si puternica. Poate fi placata cu orice material.
Poate fi prelucrat cu discuri diamantate.
- Utilizari ideale:
- Incinte de seminee cu acumulare de caldura
- Incinte hibride
Prelucrare:
- Taiere cu discuri diamantate
- Taiere cu jet de apa (uscati apoi placa uniform)
Parametri tehnici:
- densitate 1 350 kg/m3
- Conductivitate termica 1,3 W/mK
- Rezistenta la comprimare 7,5 MPa
- Rezistenta termica 500°C
- RELAX 3G1 350 kg/m3
- Formate de placi disponibile:
- 600×400×30 mm
- 1000×400×30 mm
- 700×220×40 mm
- 1000×250×50 mm
- Incintele de semineu construite cu GRAFIT 3G
- Placile GRAFIT 3G au fost concepute pentru constructii destinate acumularii masive de caldura in masa lor intr-un timp cat mai scurt , astfel incat propria emisie secundara de caldura (prin radiatie) sa inceapa cat mai devreme si sa dureze cat mai mult.Placile GRAFIT 3G sunt recomandate de aceea in constructii de seminee, sobe, sobe de gatit , acolo unde acumularea si ulterior emisia de caldura este necesara pentru perioade intre 12 si 24 de ore.Densitatea sa este de 2 100 kg/m3. GRAFIT 3 G este mai usor prelucrabil decat samota standard datorita continutului ridicat de grafit, component adaugat pentru maximizarea conductivitatii sale termice. Dimensionarile pot fi facute cu polizor unghiular cu discuri diamantate sau cu circulare cu masa profesionale . Placile sunt foarte robuste si rezistente. GRAFIT 3G poate fi placat cu orice tip de material.
- Aplicatii ideale:
- Incinte de semineu/sobe/sobe de gatit cu acumulare de caldura
- Incinte hibride
Prelucrari:
- Polizor unghiular cu disc diamantat
- Circular de masa profesional
- Taiere cu jet de apa (Atentie la uscarea ulterioara corespunzatoare)
Caracteristici:
- densitate 2 100 kg/m3
- Conductivitate termica -1,4 W/mK
- Rezistenta la compresie – 34 MPa
- Rezistenta termica – 500 °C
- GRAFIT 3G2 100 kg/m3
- Formate disponibile:
- 600×400×30 mm
- 1000×400×30 mm
- 700×220×40 mm
- 1000×250×50 mm
- SILAPOR MG1 000 kg/m3
- Placi de format mare turnate si intarite cu o plasa sintetica speciala de 3 mm grosime . Are in componenta numai materiale naturale- granule de argila Liapor si magnezita , materiale folosite intensiv in industria constructiilor de seminee datorita proprietatilor lor ce corespund intocmai nevoilor acestei industrii.Datorita densitatii sale, acest produs este calea de mijloc intre incintele radiante si cele cu acumulare de caldura.Datorita grosimii reduse si a proprietatilor sale termice, SILAPOR MG este solutia de baza ideala pentru construirea incintelor de semineu.Combinand SILAPOR MG cu alte elemente din gama SILAPOR puteti oferi clientilor dumneavoastra optiunea sanatoasa a unui semineu radiant , chiar si in combinatie cu elemente cu functia de acumulare de caldura. SILAPOR MG 1000 este recomandat deasemenea pentru incinte fara grile de convectie.
Recomandam cresterea capacitatii de acumulare de caldura a incintelor construite cu MG 1000 prin introducerea de elemente de acumulare sau pur si simplu inserand un perete suplimentar din materiale cu acumulare( GRAFIT, de exemplu) intre peretii exteriori ai incintei si focar. Astfel energia emisa prin radiatie directa de catre focar poate fi stocata si eliberata controlat ulterior pe o durata de timp mai indelungata, cu toate beneficiile ce decurg din aceasta.
Valoarea de utilizare a unui astfel de montaj este mult mai mare pentru clienti si in acelasi timp costurile suplimentare nu au un impact major pe total.
Acesta poate evident sa creasca competitivitatea dumneavoastra in raport cu concurenta.
- SILAPOR MG1 000 kg/m3
- Utilizari ideale:
- Incinte de seminee radiante, cu sau fara acumulare de caldura
Prelucrare:
- Unelte de mana
Caracteristici:
- densitate -1000 kg/m3
- Rezistenta la compresie -7,2 MPa
- Conductivitate termica (la 200 °C) -1,15 W/mK
- Rezistenta termica -500 °C
Formate disponibile:
- 1000×250×30 mm
- 1000×400×30 mm
- 600×400×30 mm
- Prima aprindere a unui semineu cu acumulare de cald
- Recomandarile urmatoare sunt rezultate din indelungata noastra experienta in constructia de seminee, precum si din informatiile dobandite de la producatorii si tehnologii cu care am lucrat in toti acesti ani.Am vazut cu ochii nostri efectele dezastruoase ale unei aprinderi initiale intense a unui focar inserat intr-o incinta umeda, a doua zi dupa realizarea acesteia. De aceea simtim nevoia de a sublinia ca la prima aprindere procesele fizice care au loc in focar , in incinta si in casa trebuie cunoscute si respectate.
- Incepand din Septembrie temperaturile medii zilnice scad puternic, iar casele in constructie nu sunt de obicei incalzite.Majoritatea mortarelor si a adezivilor lucreaza corect doar la temperaturi peste 5 °C. Temperaturile inferioare acestui prag afecteaza puternic puterea de adeziune, uscarea si intarirea acestor materiale.In plus, cladirile in constructie sunt foarte umede ca rezultat al folosirii materialelor de constructii in cantitati mari. Astfel sunt create conditii pentru formarea de condens si infiltratii oriunde in casa, inclusiv in incintele de seminee proaspat construite
- Dupa productie, placile noastre sunt uscate timp de 5 zile pe stative ventilate si incalzite, dupa care sunt stivuite pe paleti.Deoarece toate placile contin si ciment termic in proportii variabile, iar acesta se intareste in 28 de zile, cantitatea de apa continuta in masa produselor nu este evacuata complet iar aceasta poate produce ocazional condens pe interiorul ambalajului.Acest proces de uscare lenta este foarte important pentru integritatea placilor, deoarece le mareste duritatea si rezistenta.Uscarea rapida poate degrada placile si le poate fragiliza.
Uscarea optima dupa iesirea din uscator se petrece in incaperi cu umiditatea relativa de 80%( fata de 50% umiditatea relativa medie a spatiilor locuite).
Astfel aparitia ocazionala a condensului pe interiorul ambalajelor produselor noaste nu trebuie interpretata ca o deficienta ci este dimpotriva un efect dorit si benefic.
- In timpul constructiei incintei semineului incleierea placilor ocazioneaza absorbtia de apa in masa placilor. Toate mortarele folosite, la fel ca si adezivii si gleturile dedicate constructiei de seminee, contin deasemenea cantitati mari de apa care are nevoie de timp pentru a fi evacuata din masa constructiei fara a genera defecte.In plus, trebuie tinut cont de faptul ca toate materialele cu structuri poroase contin inevitabil o cantitate de apa sub forma de vapori datorita insasi structurii lor.Aprinderile rapide, brutale ale focarelor pot degrada imbinarile si pot crea fisuri si crapaturi in masa placilor proaspat umezite in procesul constructiei.De aceea informarea clientilor asupra acestor aspecte este intotdeauna necesara si in acest caz repetitia este chiar recomandata, desi poate parea suparatoare.
Prima aprindere a unei incinte nou-construite sau prima aprindere din sezon trebuie sa fie intotdeauna facuta lent, cu precautie. O incinta noua nu poate fi operata normal de a doua zi. O casa de vacanta nelocuita in afara sezonului necesita o reuscare lenta.
Sfatuiti clientii dumneavoastra sa nu permita operarea semineelor de catre alte persoane decat dupa uscarea corecta a incintelor.
O echipa de muncitori care va incerca sa usuce intreaga casa in constructie doar cu semineul va degrada in mod sever montajul realizat !
- Cele ce urmeaza constituie un mic ghid practic pe care dumneavoastra si clientii dumneavoastra ar trebui sa-l respectati intotdeauna pentru a obtine cele mai bune rezultate cu semineul sau focarul dumneavoastra.
Astfel si producatorul poate garanta pentru proprietatile materialelor si a produselor folosite - Ghid Practic
- Toate reglajele de aer (admisie aer primar, aer secundar, etc) trebuie sa fie deschise la maximum si sa ramana astfel pe toata durata combustiei.Focarul trebuie sa fie ajustat pentru puterea maxima.Cantitatea de combustibil trebuie controlata si redusa la minimul necesar pentru fiecare etapa .Pe durata combustiei si uscarii pot fi percepute anumite mirosuri rezultand din uscarea focarului, a cosului, a mortarelor, adezivilor, etc.
Folositi intotdeauna lemn uscat si maruntit pentru aprindere
- PRODUSE SI ACCESORII SILATERM:
- Plasa sintetica rezistenta termic
- WHITE 600 – adeziv
- KAMMAL 30 -mortar
- HAFTAK -mortar
- DOUBLETERM – glet
- MODEL – glet
- FINISH -glet
- ST-H glet
- Adeziv universal
- Aplicatii ideale: