Ce este tirajul. - Seminee Expert

Ce este tirajul.

Ce este tirajul.

Publicat de Mugur Mazilu17.07.2012

Tirajul este o caracteristica intrinseca a desfasurarii oricarui proces de inlaturare a produselor reziduale (fum, vapori de apa etc.), ale unui proces de ardere cu ajutorul unui cos.

Tirajul se produce de la sine prin ridicarea naturala a gazelor de ardere, acestea fiind mai calde (mai usoare) decat aerul din jurul focului.

Obisnuit, temperatura gazelor de ardere care „ies” pe cos variaza intre 165 si 280 oC.

In functie de cele doua elemente definitorii ale cosului de fum, inaltimea si sectiunea sa, tirajul poate fi „normal”, „prea activ” sau „prea lenes”.

Cand este „prea” activ se pierde din caldura produsa, prin cos evacuandu-se prea mult aer amestecat cu gazele calde; cand este „prea lenes”, fenomenul este invers, in incapere ramanand fum neevacuat.

In mod „normal” tirajul este corect daca se evacueaza minimum de gaze calde fara a se simti fum in incapere

Tirajul se poate regla cu ajutorul asa-numitei clapete de tiraj cu care se doteaza, de regula, orice cos de fum (similara clapetei sobelor de teracota).

Alte articole de blog

Seminee Carbel-de la 1957! 27.07.2016

Seminee Carbel-de la 1957!

De ce Carbel? Urmarind tendinta in design interior spre modern si minimalist, ne-am gandit sa implementam Carbel in Romania. Firma ce produce sobe si seminee de la 1957,este o afacere de familie ce...