ce alegem, focar din fonta sau focar din otel? - Seminee Expert

ce alegem, focar din fonta sau focar din otel?

ce alegem, focar din fonta sau focar din otel?

ce alegem, focar din fonta sau focar din otel?

Publicat de Mugur Mazilu02.08.2018

Daca am prezentat tipurile de placari interioare ale focarelor de seminee, trebuie sa clarificam si diferenta dintre cele doua variante de corpuri ale focarelor de semineu, diferenta dintre focarele din fonta sau focarele din otel.
In primul rand : fonta si otelul sunt niste aliaje ale fierului cu carbonul (+ alte elemente ce nu au putut fi indepartate : ex – siliciu, mangan,sulf, etc) .Fonta contine intre 2 – 6.5% carbon, iar Otelul sub 2%.Otelul are punctul de topire pe la 1400 – 1500 de grade iar fonta undeva pe la 1150 -1250 de grade.
Focarele din fonta:

Fonta are doua tehnologii de turnare, firmele in care credem (producatori scandinavi)si care sunt consacrate de foarte multi ani la nivel European au costuri ridicate pentru ca folosesc cel mai bun sistem de turnare al fontei, dar si pentru ca au excelat in izolarea interioara a focarelor, protejand foarte bine fonta corpului in sine. Fapt ce ajuta la ridicarea nivelului de temperatura produsa la interior, obtinand o poscombutsie unica si mai ales o ardere curate.(Clean Combustion)

De ce are succes fonta in Nord?

E simplu, producatorii nordici promovează “GARANȚIA PE VIAȚA” .O scurta explicatie a fenomenului și cum mentalitatea Nordului este exemplara:
Focarele lor sunt garantate cca 10-12 ani, iar când aceasta perioada expira, suna specialistul, specialistul face evaluarea focarului vechi și printr un sistem buy back, alege un produs nou și plătește doar diferența.(sistem susținut de stat împreuna cu producător)

Seminee Expert va introduce sistemul Buy-Back la nivel national inceopand cu luna Septembrie 2018!

Dezavantaje ale focarelor din fonta:

Punct de topire mai scazut in comparatie cu otelul.
Riscul aparitiei fisurilor aparute la dilatare, mai ales la cele folosite necorespunzator.
O gama redusa de modele in comparatie cu cele din otel.
Rama geamului mai groasa , neportivita pentru semineele moderne.
Semineele si sobele din fonta pe care le recomandam sunt : Nordpeis si Westbo.


Focarele din otel:

Producătorii serioși și atenți la detalii folosesc oțel de calitate cu gromisi consistente, dar au avut grija sa aibă izolatia interioara serioasă-temota buna, șamotă buna, uneori vermiculita. Multi producatori folosesc și oțel mai subtire și interior mai sensibil , fapt ce pune sub semnul îndoielii calitatea produsului finit.(acestea sunt focarele pentru folosire ocazionala)
Producatorii mari nu au făcut compromisuri din motive economice si folosesc otel cu grosimi de 4-8mm, dar si ultima tehnologie de fabricatie, sudura laser si modalitati eficiente pentru modelarea corpului focarelor.

Cei mari, exclusivistii(Seminee Kalfire-Seminee Spartherm), folosesc oțel de 4-8mm sau Corten. Interiorul cel mai bun, Garnituri foarte rezistente, cu teste ai aprobari pentru Germania, Austria, Elvetia.

Nu credem ca exista un specialist care sa afirme ca fonta e mai buna sau invers, nu doar cămașă exterioara sau interiorul contează la un semineu, ci întregul ansamblu: ardere, circulație aer, dimensiune, material folosit, stut evacuare,garnitura, etanșeitate, geam folosit și nu in ultimul rând-montatorul profesionist!
De asemenea, sunt doua aspecte foarte importante atunci cand vorbim despre durabilitatea in timp a unui semineu:

1-Folosirea corespunzatoare-Inteligenta utilizatorului informat si pasionat de ardere.
2-Calitatea si umiditatea lemnului folosit.

Avantaje focare din otel:

Punct de topire mai ridicat in comparatie cu fonta.
Riscul redus ale aparitiei fisurilor aparute la dilatare.
O gama foarte variata de modele in comparatie cu cele din fonta.
Posibilitatea adaptarii la noile tehnologii de ardere si eficienta.
O gama foarte variata de focare ce au deschideri verticale, dar si suprafete vitrate din 2-3 laturi, chiar si cu geamuri circulare/rotunde.
Rama geamului mai fina , potrivita pentru orice tip de parte decorative.
Seminee si sobe din otel pe care le recomandam: Nordpeis, Hajduk, Kalfire, Spartherm, Element4, Carbel.

Alte articole de blog

Ce facem cu Semineul vara? 04.05.2017

Ce facem cu Semineul vara?

Decorarea semineului pe timpul verii poate fi modalitatea fiecarei familii de a-si dezvolta simtul artistic si de a gasi noi motive de bucurie pentru serile calduroase de vara. Semineul nu este doa...

sobe noi-Nordpeis 2018 16.07.2018

sobe noi-Nordpeis 2018

Gama sobelor metalice Nordpeis isi mareste volumul cu nou Soba: ME si BOX: https://www.youtube.com/watch?v=BSYwdmuwKFk Fabricata pentru adaptarea in multe tipuri de spatii, suspendata sau pe o b...