Pe scurt despre “BImschV ” (Die Bundes-Immissionsschutzverordnungen=regulamentul de control al emisiilor si ordonantele Germane).
Sau de ce tot pun accent pe aceste norme europene si tot fac referire la BImschV Step 2 pentru Germania, art.15a pentru Austria si LRV Elvetia.
La fel ca autoturismele, semineele si sobele sunt clasificate pe categorii, sunt sau nu conform normelor. Sunt sau nu poluante. Nimeni nu a spus vreodata ca NU trebuie sa mai folosim semineele/sobele vechi, dar, in tarile civilizate nimeni nu isi poate achizitiona un semineu sau o soba care polueaza peste gradul maxim acceptat la nivel european.( in acest fel, in mai putin de 5-7 ani au fost scoase din uz o mare parte din focarele vechi, focare ce nu mai sunt in conformitate). Din pacate, exista inca foarte multi producatori care promoveaza si comercializeaza produse care il alte tari nu sunt acceptate. Nu ne intereseaza aspectul politic, dar ne dorim sa informam corect si sa invatam beneficiarii si pe cei care intra in contact cu noi, cateva aspecte ale arderii lemnului in semineu/soba.
De multi ani tot insistam cu normele, cu certificarile, atentionam asociatiile si autoritatile, chiar daca de cele mai multe ori “vocea” noastra devine doar un alt subiect de amuzament sau in vreun spam al casutei electronice a autoritatilor.
Aceste norme de care tot aduc aminte sunt cele mai stricte norme cu privire la poluare si la emanatiile pe care un agregat trebuie sa le aiba .
Cum putem schimba ceva, noi, cei care folosim semineul sau soba?
Tot discursul porneste de la combustibilul folosit si ajunge pana la inteligenta utilizatorului.
Ce trebuie sa stim despre lemnul de foc ?
Pentru a obtine randamentul maxim al unui semineu trebuie sa folosim lemn ce corespunde din punct de vedere tehnic recomandarilor facute de producatorul semineului. Un prim criteriu al alegerii unui lemn de calitate este puterea calorica a acestuia.
Lemnul de foc trebuie sa aiba umiditatea de maxim 20% pentru a deveni un combustibil eficient, in caz contrar poate dauna din toate punctele de vedere si sa fie “de esenta tare”.
Puterea calorica a lemnului reprezinta cantitatea de caldura, exprimata in kcal degajata prin ardere de unitatea de greutate sau volum a lemnului.
Lemnul absolut uscat asigura cca. 4500 kcal/kg, iar cel cu umiditatea de 30% are o putere calorica de doar 2870 kcal/kg. Puterea calorica difera de la specie la specie fiind mai mare la speciile cu un conţinut mai mare de lignina (rasinoase), cunoscandu-se ca puterea calorica a ligninei este de 6000 kcal/kg, iar cea a celulozei si hemicelulozei, mai sarace in carbon este de 4150 kcal/kg.
Daca aveti un semineu pe lemn, nu il alimentati cu hartie, plastic, ziare si alte resturi.
Umiditatea lemnului :
Cu cat creste umiditatea lemnului, cu atat scade puterea calorica a acestuia. In acest caz, puterea calorica va fi folosita si pentru evaporarea apei, restul nefiind suficient pentru a asigura incalzirea. Vaporii de apa scad temperatura in camera de ardere si sustin formarea funinginii ce se acumuleaza si formeaza un strat gros in focar si pe cosul de fum. Perioada de viata a focarului, dar si a cosului de fum vor scadea dramatic din cauza coroziunii agresive.
De ce Recomandam focarele Nordpeis-Hajduk-Spartherm si Kal-Fire?
Spre deosebire de alte produse din domeniul Semineelor , aceste focare, sus-mentionate, dezvolta fenomenul de post-combustie (gazeificare), temperatura dezvoltata in timpul arderii depaseste 600-700 grade, la evacuare temperatura scazand pana la 180-230 grade, arderea este aproape completa, nefiind poluante. Diferenta intre ceea ce produc si ceea ce evacueaza trebuie sa fie simtitoare, acest lucru fiind strans legat si de subiectul ce face referire la eficienta.
In acest fel, nici sistemele de cosuri de fum profesionale nu sunt solicitate la temperaturi ridicate. Amintim faptul 80% dintre sisteme ceramice profesionale au o temperatura de lucru de “T400” si o mare parte a focarelor dezvolta temperaturi de peste 400 grade.
Alegerea combustibilului corespunzator si umiditatea acestuia ar trebui sa fie strans legate si de depozitarea corecta a lemnului, dar mai ales de alimentarea corecta, conform idicatiilor specialistilor.