ATENȚIE LA COȘUL DE FUM! - Săptămâna prevenirii incendiilor - Seminee Expert

ATENȚIE LA COȘUL DE FUM! – Săptămâna prevenirii incendiilor

ATENȚIE LA COȘUL DE FUM! – Săptămâna prevenirii incendiilor

ATENȚIE LA COȘUL DE FUM! – Săptămâna prevenirii incendiilor

Publicat de Mugur Mazilu13.10.2021

Temperaturile sunt în scădere și lumea a început să utilizeze sobele, șemineele și centralele termice. Dar, înainte de a le porni, oare s-au luat toate măsurile de siguranță, cum ar fi verificarea coșului de fum? S-au instalat alarme de fum în locuință?

 

În săptămâna 11 – 18.10, vom discuta despre regulile și măsurile pe care trebuie să le implementăm pentru a preveni incendiile și pentru a fi în siguranță la fiecare foc pe care îl facem acasă.

 

Dotează locuința cu detectoare de fum – Instalează în sufragerie, dormitor și bucătărie detectoare de fum, curăță-le frecvent și schimbă bateriile la jumătate de an. De asemenea, testează-le lunar.

 

Verifică coșul de fum – Apelează la serviciile unei persoane autorizate pentru a verifica, repara și curăța coșul de fum, cel puțin o două ori pe an. Chiar dacă ai realizat acest proces la finalul sezonului rece, este important să-l reiei la începutul lui pentru a vedea dacă coșul de fum este perfect funcțional și nu există anumite blocaje sau chiar fisuri la nivelul acestuia.

Mai mult, un alt sfat este să tai crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coșurilor de fum.

 

Verifica interiorul semineului/sobei si legatura la cosul de fum. Apelează la serviciile unei persoane autorizate pentru a verifica, repara și curăța interiorul semineului, deflectorul si legatura dintre acesta si cosul de fum, cel puțin o două ori pe an. Chiar dacă ai realizat acest proces la finalul sezonului rece, este important să-l reiei la începutul lui pentru a vedea dacă semineul este perfect funcțional și nu există anumite blocaje sau chiar fisuri la nivelul legaturii la cosul de fum.

 

Instalează un coș de fum profesional – Cele mai frecvente cauze ale incendiilor au legătură directă cu calitatea coșului de fum și instalarea acestuia. Așadar, alege întotdeauna o firmă specializată și urmează sfaturile oferite de aceștia. Potrivit statisticilor, multe incendii sunt cauzate de dimensiunea incorectă a coșului de fum, arderea lemnului umed, curățarea și verificarea rară a coșului de fum.

 

 

Folosește lemne uscate – Toate lemnele arse ar trebui să aibă un conținut de umiditate de maximum 22%.

Foloseste cantitatea de lemn specificata in instructiunile producatorului de seminee- mai mult lemn nu inseamna mai multa caldura, mai mult lemn inseamna temperaturi mai mari la evacuare si pe cosul de fum!

 

Depozitează materialele inflamabile departe de sursele de foc – Nu folosi niciodată motorină, benzină sau alte produse inflamabile în interiorul locuinței. De asemenea, niciodată nu utiliza benzina, alcoolul sau alte produse similare la aprinderea sau reglarea focului. Mai mult, este recomandat ca în apropierea surselor de foc să nu existe amplasate materiale precum hârtie, lemn sau alte asemenea.

 

Cumpără un panou de protecție pentru șemineu – Izolează soba cu ajutorul unui panou special și ține ușa închisă la sobă. Astfel, vei proteja podeaua, pereții, iar dacă ai mobilier în apropierea sobei/ șemineului, poziționează obiectele la minimum la 90 de centimetri pentru a evita ca scânteile să ajungă la ele.

 

Folosește doar combustibilul recomandat de producător – Este esențial să folosești doar timpul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire și să respecți întocmai instrucțiunile.

 

Lumânările și alte surse de căldură vor fi amplasate la distanță de draperii – Nu lăsa niciodată lumânările aprinse lângă materiale textile, iar încălzitoarele portabile și alte surse de căldură nu vor sta niciodată lângă mobilă și nu vor fi folosite pentru uscarea hainelor.

 

Cenușa va fi depozitată în afara casei, iar focul trebuie stins din sobă/ șemineu înainte de culcare.

 

De asemenea, țigările vor fi stinse în apă pentru a fi sigur că sunt este totul în regulă.

 

Nu suprasolicita instalația electrică – Încearcă să folosești cu atenție rețeaua electrică și să nu o încarci. Mai mult, realizează o verificare a prizelor și observă dacă există anumite probleme ce necesită reparații.

 

 

Siguranța ta și a familiei tale este vitală!

Alte articole de blog

Sobe Performante si Oameni frumosi. 13.01.2017

Sobe Performante si Oameni frumosi.

De peste 15 ani, partenerii Seminee Expert comercializeaza si monteaza seminee si cosuri de fum profesionale. Ne mandrim cu un bagaj de cunostinte, acumlat in timp, in urma aprofundarii cunostintelor,...

Seminee pe gaz 31.08.2012

Seminee pe gaz

Am inaugurat noul nostru site: www.semineepegaz.ro Frumusetea simplitatii Desi veti gasi o gama larga de focare pe gaze, in colectia Element4, toate au un lucru in comun: simplitate. Pentru c...