Semineul-obiect decorativ sau sursa alternativa de caldura? - Seminee Expert

Semineul-obiect decorativ sau sursa alternativa de caldura?

Semineul-obiect decorativ sau sursa alternativa de caldura?

Semineul-obiect decorativ sau sursa alternativa de caldura?

Publicat de Mugur Mazilu19.12.2011

Orice obiect de arta decorativa trebuie sa aiba o istorie, un inceput. Nu se stie cu exactitate cand au aparut semineele sau cand s-a facut trecerea focului in interiorul casei, cert este ca stramosul semineelor era constructia din piatra si lut, construita in interiorul casei, avand in partea superioara o simpla gaura ce trecea prin acoperis. Am citit de curand, intr-un ziar de mare tiraj din tara noastra, tara a specialistilor, ca semineul a fost inventat de catre printul Ruppert pe la 1679; putin  amuzat imi amintesc de marele sculptor francez, Jean Goujon,care realiza pe la 1500 partea decorativa a unui semineu in interiorul castelului Chenonceau din Franta.Istoria descopera folosirea semineului pe la 1200 la Londra, dupa 1200 la Pisa si in aproape toate casele respectabile din Venetia si imprejurimi, dupa 1200.Intre anii 1300 si 1600 sunt scoase in evidenta stilurile arhitecturale si modalitatile de a decora semineele, mai putin partea eficienta si posibilitatile incalzirii eficiente. Leonardo Da Vinci descopera si implementeaza “priza de aer prospat”, fiind interesat de cresterea randamentului si de imbunatatirea performantelor unui semineu. Dupa 1700  Benjamin Franklin construieste prima camera de convectie si lucreaza foarte mult de dezvoltarea si imbunatatirea arderii, fiind foarte interesat de consumul de lemn al semineelor, dar si adaptarea cosului de fum potrivit unui semineu ( diametrul interior si inaltimea corecta). Ma opresc din descrierea istoriei semineelor, dorind sa dezvolt subiecte importante legate de acestea, subiecte legate de eficienta, randament, autonomie si siguranta in exploatare.

Cu o istorie de peste 10 ani, Seminee Expert  isi propune adaptarea camerelor de ardere performante si adaptarea partilor decorative persoanlizate si adaptate in functie de cele mai exigente gusturi. In acest mod combinam siguranta Germana si Norvegiana cu stiluri arhitecturale diversificate.

Ce inseamna un semineu, care este functionalitate sa, ce cantitate de lemn necesita, de ce se mai numesc si surse “bio” de caldura, de ce toate se numesc seminee, chiar daca unele au costuri considerabil scazute sau crescute, ce randament are un semineu, de ce un simplu semineu imi poate incalzi apa menajera, cat costa sau din ce este construit, cui ma adresez cand vreau sa achizitionez un semineu, cat costa un semineu bun, de ce cos de fum are nevoie un semineu, din ce se poate realiza,cat de sigure este. Acestea sunt intrebarile la care vreau sa raspund,  intrebarile pe care orice beneficiar ar trebui sa si le puna inainte de a achizitiona un astfel de obiect.

Semineele ce functioneaza avand combustibil gazos sau lemn sunt clasificate pe mai multe categorii:

seminee inchise.(seminee cu vatra inchisa , cu suprafata vitrata)

seminee deschise (seminee cu vatra deschisa)

Semineele deschise, de acum considerate si seminee traditionale au un randament scazut, sub 25%, si un necesar de tiraj crescut ce necesita folosirea unui cos de fum cu diametrul interior mai mare. Partea boema din mine este atrasa de un astfel de semineu, cu gandul la seri romantice alaturi de persoana iubita in fata unui semineu. Avand un necesar de tiraj foarte mare, aceste seminee nu inmagazineaza  si nu distribuie caldura  controlat; partea neplacuta la un astfel de semineu este faptul ca nu poate fi lasat nesupravegheat, riscul ca in timpul arderii, parti din lemnul ce arde mocnit sa se raspandeasca este foarte crescut.

Semineul cat si partea decorativa necesita o atentie sporita la constructie, distante fata de materialele combustibile trebuie respectate cu strictete. Normele sunt dure si trebuie sa le respectam, o vatra constuita necorespunzator poate fi fatala, intoxicatiile cu monoxid de carbon sunt des intalnite , cat si incendiile provocate de semineele deschise.

 

La semineele inchise povestea este mai lunga datorita multitudinii de produse ce se gasesc in magazinele de specialitate; exista doua categorii de seminee inchise:

-seminee si SURSE ALTERNATIVE DE CALDURA. Diferentele dintre ele sunt majore, prima fiind diferenta de cost, dar si materialul din care sunt realizate.

Multi comercianti, din frica de a-si pierde clientul, uita sa spuna timpul de functionare maxim la unui semineu, dar si neplacerile ulterioare ale unui semineu inchis: geamul murdar in timpul arderii, dar si randamentul sau.

Avand o experienta in acest domeniu, putem face diferenta intre ele, comercializam produse in care ceredem si pe care le consideram surse alternative de caldura, insa,majoritatea beneficiarilor, neavand acesta experienta sau fiind informati gresit, nu fac alegerea tocmai buna, regretand achiztionarea semineului.

Un semineu inchis, de calitate, are un randament de peste 75% si asigura incalzirea alternativa a casei ; geamul semineului va fi tot timpul curat, siguranta fiind maxima in exploatarea lui.

Semineele inchise pot fi din fonta sau otel, placate cu samota/termota la interior, design-ul acestora fiind foarte variat, fiind adaptabile unei parti decorative moderne, rustice,  clasice sau contemporane.

Nordpeis si Spartherm sunt produsele in care cred, produsele aduse de catre producatori la cel mai inalt nivel de functionare si siguranta; fiind focare construite din otel, cu stut de evacuare a gazelor din fonta masiva si placate cu samota sau termota la interior, aceste focare dezvolta fenomenul de gazeificare sau post combustie. Randamentul acestor focare este de peste 90%, arderea este curata si timpul de functionare continuu este de peste 72 ore.

Samota sau termota din interior se auto-curata dupa o functionare de cca 2 ore a focarului, pastrandu-si culoarea alb/galbuie, geamul fiind tot timpul curat, permitand panorama interioara din timpul arderii.

In functie de dimensiunile focarelor, acestea pot incalzi suprafete cuprinse intre 60 si 150 mp.

Vom reveni cu alte informatii cu si despre seminee, sperand ca dumneavoastra sa puteti face alegerea corecta a semineului.

 

Cu stima,

 

Mugur Mazilu

Reprezentant TONA-METALOTERM-NORDPEIS-HAJDUK-ELEMENT4-KALFIRE-CARBEL– ROMANIA.

www.seminee-expert.ro

www.seminee-ms.ro

www.tona.ro

www.spartherm.ro

www.cosceramic.ro

Alte articole de blog

Seminee : Asteptari si Raspunsuri. 30.01.2017

Seminee : Asteptari si Raspunsuri.

In poze puteti vedea unul dintre semineele clasice executate in Atelierul Seminee Expert, semineu ce contine : Focar Germania, Silicat de calciu Skamotec 225, legatura Metaloterm Eontop, Cos de fum To...

Focare Hajduk 28.06.2016

Focare Hajduk

Hajduk-Polonia implementeaza alte 3 focare performante : Volcano DTH, Volcano BTH siVolcano BPTH. Eficienta 82%-84% si 11 KW (putere nominala).Focarele sunt echipate diferit, geamul are o rama metali...

Tona Sisteme De Cosuri 08.08.2016

Tona Sisteme De Cosuri

                                         Tona Schornsteine-Germania : Experienta de peste 125 ani. Sisteme de cosuri garantate 30 ani. Sisteme de cosuri pentru orice ...