Semineul cu tiraj natural. - Seminee Expert

Semineul cu tiraj natural.

Semineul cu tiraj natural.

Publicat de Mugur Mazilu17.07.2012

“Motorul” curgerii fumului prin cos este sursa interna de caldura (focul), care creeaza o diferenta de densitate intre gazele calde din semineu si aerul din exteriorul acestuia.

O importanta aparte o are configuratia semineului in partea sa initiala (intrare, vatra, zona de radiatie, clapeta tiraj).

Aceasta va determina configuratia curgerii corecte a gazelor calde a caror temperatura se afla in intervalul mentionat mai inainte.

La nivelul partii din spate a vetrei, gazele generate de foc au viteze suficient de mari pentru a produce vartejuri care au tendinta de revenire a fumului in incapere.

Aceasta tendinta trebuie sa fie contracarata atat prin marimea corespunzatoare a zonei superioare a vetrei, cat si prin asigurarea unei viteze minime de aspiratie a aerului la nivelul sectiunii de intrare in semineu.

De regula, vitezele de peste 0.25 m/s la intrarea in semineu ca si asigurarea unui spatiu corespunzator dupa buiandrugul (de deasupra deschiderii de intrare in semineu), evita patrunderea fumului in incapere generand buna functionare a semineului.

Cosul de fum are, de asemenea, stabilite reguli de dimensionare a sectiunii transversale (de ex. diametrul intern al cosului cu sectiune rotunda) in functie de inaltimea sa.

Spre exemplu, pentru un semineu cu latimea intrarii Lsem=1200 mm si inaltimea Hsem= 900 mm, diametrul minim necesar, Dcos, pentru cosul de fum este Dcos= 400 mm in cazul inaltimii cosului Hcos= 3 m si, respectiv, Dcos= 300 mm in cazul inaltimii cosului Hcos= 15 m.

In ambele cazuri, debitul de aer evacuat din incapere, odata cu fumul, este Daer= 970 m3/h, iar sectiunea libera minima a clapetei de tiraj trebuie sa fie Sclap= 0.125 m2 (primul caz) si Sclap= 0.071 m2 (al doilea caz).

Alte articole de blog

Seminee Excutate din Silicat De Calciu 04.11.2016

Seminee Excutate din Silicat De Calciu

In ultimii ani am tot pus accent pe faptul ca partile decorative ale semineelor trebuie sa fie realizate cu materiale recomandate de catre specialisti, materiale fabricate integral pentru seminee, mat...

Cum ne montam singuri Semineul Nordpeis 24.05.2017

Cum ne montam singuri Semineul Nordpeis

Mai jos puteti gasi cateva filmulete ce ne arata cat de simplu este sa ne montam semineul Nordpeis. Toate semineele Nordpeis (in peste 50 de variante de seminee complete :focar+parte decorativa) sunt ...

Seminee-Termoseminee Carbel! 13.10.2016

Seminee-Termoseminee Carbel!

In urma cu cateva saptamani va prezentam un nou producator de sobe, seminee si Termo-seminee : Carbel! Istoria de peste 59 Ani in domeniul sobelor si semineelor isi spune cuvantul, Carbel avand o...